Zašto je sjajno da djeca odrastaju sa psima?

Odrastanje beba u prisustvu pasa, posebice štenaca, može imati brojne pozitivne učinke na njihov emocionalni, socijalni, i fizički razvoj.

Djeca koja odrastaju uz pse često pokazuju bolje socijalne vještine. Interakcija s psima može pomoći djeci da razviju empatiju i suosjećanje jer uče kako čitati neverbalne signale i reagirati na potrebe drugog bića. Psi su izvrsni društveni katalizatori; često potiču interakciju između djece i drugih ljudi, što može poboljšati njihovu sposobnost komunikacije i izgradnju prijateljstava.

Emocionalna podrška

Psi pružaju značajnu emocionalnu podršku djeci. Stalna prisutnost psa, njegova privrženost i ljubav mogu pružiti osjećaj sigurnosti i utjehe. To može biti posebno korisno u stresnim situacijama, kao što su promjene u obitelji, selidbe ili teški školski dani.

Fizička aktivnost

Odrastanje uz pse potiče djecu na veću fizičku aktivnost. Šetnje, igra i trčanje s psom su izvrsni načini za poboljšanje fizičkog zdravlja djece. Osim toga, redovita fizička aktivnost smanjuje rizik od razvoja pretilosti u djece, poboljšava kardiovaskularno zdravlje i podupire razvoj motoričkih vještina.

Smanjenje stresa i anksioznosti

Interakcija s psima može smanjiti razinu stresa i anksioznosti kod djece. Studije su pokazale da maženje psa može povećati razinu oksitocina, hormona koji smanjuje stres, te sniziti razinu kortizola, hormona stresa. Ovaj efekt može biti posebno koristan za djecu koja se suočavaju s emocionalnim izazovima ili imaju poteškoća u prilagodbi.

Razvoj odgovornosti

Briga o psu može djeci pružiti rane lekcije o odgovornosti. Učenje kako hraniti psa, osigurati mu vodu, i voditi ga u šetnje može pomoći djeci da razviju osjećaj odgovornosti i samopouzdanje. Ova iskustva također uče djecu važnosti rutine i održavanja obveza.

Smanjenje rizika od alergija

Istraživanja sugeriraju da djeca koja odrastaju u domovima s psima mogu imati manji rizik od razvoja alergija i astme. Izloženost alergenima i bakterijama koje pas nosi sa sobom može ojačati imunološki sustav djece, čime se smanjuje vjerojatnost kasnijeg razvoja alergijskih bolesti, piše Index.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)