Stigao je novi Grandland, veliki Opel dostupan i na struju

U skladu sa najavama, Opel predstavlja novi Grandland.

Grandland je postavljen na STLA platformu koju dijeli s Peugeotom 3008, a to znači kako može ugostiti različite tipove pogona. Najveća novost je implementacija električnog pogona s 400V arhitekturom i izborom dvije baterije, sa 73 i 98 kWh. Snage punjenja su do 160 kW, a doseg i do 700 km. 

S preuzetim dizajnerskim potpisom manjih i atraktivnijih crossovera te daljnjim rastom dimenzija, Grandland dobiva markantniji nastup. Navedeni elementi Opelovog dizajna uključuju 3D Vizor s osvijetljenim logotipom munje i trajno osvijetljen OPEL natpis na stražnjoj strani vozila. Među istaknutim značajkama tu su i sustav svjetla Intelli-Lux Pixel HD s više od 50.000 pojedinačnih elemenata.

Veći od dosadašnjeg u svim smjerovima

U duljinu se protegao dodatnih 173 mm, viši je 19 mm i širi 64 mm. Prevedeno govorimo o krajnjim mjerama od 4650, 1905 i 1660 mm. 

Rast dimenzija prati i povećanje razmaka između osovina na 2784 mm, a blagodati svega najbolje će se osjetiti na stražnjoj klupi i u prtljažniku. Govori se o dodatnih 20 mm prostora za koljena te plusu od 36 litara u prtljažniku (550 l).

Električno podesiva sjedala

Pogled u kabinu donosi drastičan pomak u odnosu na aktualnu generaciju. Prednjom armaturom dominira veliki središnji zaslon dijagonale 16 inča, a možda najveći plus za putnike su električno podesiva prednja AGR sjedala s funkcijom ventilacije, grijanja i masaže, ali i električnog podešavanja bočnih oslonaca, piše Index.hr.

Osim spomenutog električnog pogona koji će se nuditi i u izvedbi s dva elektromotora, tržišno zanimljiviji dio ponude je 1.2 trocilindraš u blagohibridnoj konfiguraciji sa 136 KS i električnih 28 KS. Naknadno dolazi i plug-in hibrid s dosegom od 85 km. Sve govori kako će Opel možda i odustati od ideje da bude potpuno električna marka od 2028. godine. 

Dizajniran i proizveden u Njemačkoj

Iako cijene nisu službeno objavljene, njemački mediji već spominju start na 38.000 eura za benzinca, odnosno 45.000 eura za električnu izvedbu. I za kraj recimo kako je ovaj Opel razvijen, dizajniran i izrađen u Njemačkoj. 

(TIP/Foto: Opel)