Otvoren pogon njemačke kompanije u BiH vrijedan 20 miliona eura: “Njene proizvode ima svaki drugi automobil u svijetu”

Novi proizvodni pogon kompanije “Male elektrik drajvs Bosnia” svečano je u utorak otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 miliona eura.

Presjecanjem vrpce pogon su otvorili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, predsjednik Nadzornog odbora grupe “Male” Hajnc Junker, te generalni direktor i direktor operacija poslovne jedinice elektronika i mehatronika ove grupe Martin Velhofer i Guntram Has, kao i gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić.

Otvaranju prisustvuje i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović, te brojni građani.

Kompanija “Male” vodeći je dobavljač sistema za automobilsku industriju, a dijelove koje proizvodi ima svaki drugi automobil u svijetu. Riječ je o dijelovima za putnička, teretna i radna vozila.

Ova kompanija u Laktašima zapošljava 600 radnika, sa tendencijom da taj broj dostigne 1.000.

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Cvijanović, izjavila je da je otvaranje novog proizvodnog pogona kompanije “Male elektrik drajvs Bosnija” u Aleksandrovcu nova razvojna šansa za Laktaše, regiju i cijelu Republiku Srpsku, te da je riječ o jednoj od najvećih investicija u Bosni i Hercegovini.

Prije zvaničnog otvaranja pogona, Cvijanović je zahvalila investitoru i gradskim vlastima za uloženi trud u prethodnom periodu da bi se ovako veliki projekat realizovao na području Laktaša.

“Ovdje je predviđen plan rasta zaposlenih, krećemo se prema broju od 1.000 radnika. Osim toga, ovo je odgovoran poslodavac i Republika Srpska želi da ima što više ovakvih poslodavaca koji ispunjavaju obaveze prema zaposlenima”, rekla je Cvijanović u Aleksandrovcu.

Cvijanović je naglasila da prepoznaje napore koje je uložila lokalna zajednica, kojoj se danas može čestitati zbog svih inicijativa, zajedništva, a pogotovo zbog toga što investitor ovo posmatra za nekoliko decenija u budućnosti.

Prema njenim riječima, jedno je omogućiti adekvatnu poslovnu klimu da bi neko došao i počeo da radi, ali je posebno značajno da se i nakon investicije nastavlja veza sa ulagačem.

(TIP/Izvor: N1)