Nije greška. Dacia Duster nosi Renaultove oznake

Novi Duster iz Dacije je najnoviji dodatak u Renaultovoj gami.

U Renaultu su odlučili kao će se Duster ubuduće prodavati pod Renaultovom značkom, i to na turskom tržištu. Uzimajući u obzir uspjeh koji su ranije postigli R9 i Clio Symbol (Thalia), ova odluka je čak i logična. Francuska marka u Turskoj odlično kotira, a tome u prilog ide i proizvodnja u Oyak Renault Automobile Factoriesu u Bursi. 

Plan je osvojiti tursko tržište

Dio je to plana Renaulta koji želi postati tržišni lider u Turskoj. Oyak i Renault su stoga odlučili uložiti čak 400 milijuna eura u tvornicu koja će, uz Duster, proizvoditi i tri Renaultova SUV modela. Konkretno, Renault Duster na tržište dolazi u drugom kvartalu ove godine. 

Osim logotipa nema bitnih razlika između modela s potpisom Dacije i Renaulta. Uostalom, praksa je to koju Renault već dulje vrijeme koristi u Južnoj Americi, gdje Dacijine modele komercijalizira pod Renaultovom značkom. Primjera radi, Sandero se nudio i u R.S. izdanju, a pokretao ga je 2.0 benzinac sa 150 KS.  

VIDEO I to je moguće: Dacia Sandero u sportskom RS izdanju postoji

Vratimo li se na Duster, recimo kako Renaultov amblem nosi straga, dok je sprijeda na maski postavljen natpis s imenom marke. Renaultov amblem se može naći još i na kotačima. Sve ostalo, uključujući svjetla, odbojnike i dizajn naplataka, ostalo je isto. 

Očekuje se kako će i motorizacija biti ista. Prevedeno, to su 1.6 hibrid sa 140 KS, 1.2 turbo sa 130 i ECO-g ulazni model koji čini 1.0 motor sa 100 KS. Dizelska opcija je stvar prošlosti. 

Recimo i kako će turski pogoni proizvoditi Duster za afričko tržište i Srednji istok, dok će se u Brazilu i dalje proizvoditi prethodna generacija modela, piše Index.hr.

(TIP/Foto: Renault)