BLACK TIE 2: Uhapšeni visoki dužnosnici policijskih agencija

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) započeli su jutros pretrese na više lokacija u Sarajevu. Aktivnosti lišenja slobode i pretresa, vrše se na više desetina lokacija, na području Sarajeva, Zenice i Mostara, a meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, a među uhapšenima su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga povezana kaznena djela. U aktivnostima koje se provode, međunarodnu potporu su pružili FBI, DEA i Europol. Sa postupajućim tužiteljem i stručnim osobljem Tužiteljstva BiH u realizaciji aktivnosti sudjeluju MUP Kantona Sarajevo, Državna agencija za istrage i zaštitu-SIPA, OSA BiH a potporu na terenu pružaju policija MUP-a ZDK i  MUP-a HNK. 

Akcijom rukovodi Tužilaštvo BiH, a mete današnje akcije su osobe  povezane s narko kartelom Edina Gačanina Tita.

Akcija se provodi u sarajevskom naselju Mejtaš u Gabelinoj ulici i Ulici Avde Sumbula, u naselju Breka, kao i na još nekoliko lokacija u gradu.

Pretresi se vrše i u Mostaru i Zenici.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Ilustracija)