Učesnici iz BiH ostvarili zavidan plasman na svjetskoj olimpijadi naučnih projekata IFEST²

Na svjetskoj olimpijadi naučnih projekata IFEST² (International Festival of Engineering, Science and Technology Tunisia) koja se održala u Tunisu u martu ove godine, učesnici iz Bosne i Hercegovine su se predstavili sa 10 projekata te ostvarili zavidan plasman sa ukupno osvojenih 6 zlatnih, 8 srebrenih, jednom bronzanom medaljom te glavnom nagradom, Grand Gold, najbolji projekat na takmičenju među 8 kategorija.

Na ovogodišnjem 15. IFEST2 takmičenju je učestvovalo preko 400 učesnika sa oko 250 projekata iz preko 40 zemalja svijeta kao što su SAD, Kina, Italija, Meksiko, Tajvan, Južnoafrička Republika, Jordan i dr. Radi se o jednom od najvećih takmičenja koja se održavaju u Africi iz oblasti nauke, inženjeringa, tehnologije i društvenih nauka, tradicionalno organizovanom u Tunisu, čiji je cilj inspirisati intelektualnu znatiželju u mladim umovima širom svijeta. Učenici mogu pokazati svoje znanje iz različitih oblasti. Organizator takmičenja je ATAST (Tunisian Association for the Future of Sciences and Technology) na čelu sa gospodinom Hatemom Slimene, generalnim sekretarom Milset pokreta (International Movement for Leisure Activities in Science and Technology) za Afriku. Takmičenje je trajalo od 22.03. do 28.03.2024.godine gdje su učesnici predstavljali svoje projekte.

Bosna i Hercegovina može biti ponosna na učesnike ovogodišnjeg IFEST2 takmičenja, učenike koji pohađaju Richmond Park škole te dvije takmičarke studentice Burch International University i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Učesnici dolaze iz različitih gradova Bosne I Hercegovine kao što su Sarajevo, Visoko, Bihać, Gradačac, Cazin, Čapljina, Novi Pazar.

Oni su u pratnji mentorica Azre Ahmić i Belme Vatić ostvarili zavidne rezultate za Bosnu i Hercegovinu: Fatima Hadžić, Grand Gold, najbolji projekat na takmičenju te zlatna medalja u kategoriji inženjeringa, Merjem Hodžić i Merjem Mihaljević, zlatne medalja u kategoriji društvene nauke, Harun Ćufurović, Edna Džidić I Ajna Pečenković, zlatne medalje u kategoriji zaštita životne sredine, Ines Ikanović I Dinela Metović, srebrna medalja u kategoriji zaštita životne sredine, Ema Ćoralić, Ines Hasanagić, Adna Muratović, Lamija Kurić I Dženana Kurtalić, srebrne medalje u kategoriji život i biologija, Hana Halilagić, srebna medalja u kategoriji fizika, Rejhan Žujo, bronzana medalja u kategoriji zaštita životne sredine.

Sa ostvarenim rezultatima su naši mladi još jednom dokazali kako se rad i trud talentovanih bosanskohercegovačkih učenika prepoznaje širom svijeta. I-FEST2 je akreditovani partner BOSEPO naučne olimpijade projekata koja se svake godine održava u Richmond Park obrazovnim institucijama.

(TIP)