Kompanija koja bi trebala u Tuzli graditi pet kula vrijednih milijardu KM nema prihoda, ali ima…

Godinama se u Tuzli najavljuje početak izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa Crystalico  koji će navodno promijeniti izgled grada i koštati oko milijardu konvertibilnih maraka.

Investitor je navodno u međuvremenu dobio urbanističku i lokacijsku dozvolu, pa se skoro svake godine iznova najavljuje početak gradnje, piše BiznisInfo.ba.

Investitor je kompanija ARBA čiji su vlasnici Marlon Afzal Abdoelrahiman i Mohammed-Azem Rodjan sa nizozemskim adresama.

Gradnja kompleksa predviđena je na lokaciji nekadašnje Livnice čelika u Tuzli koju je kupio načelnik Kalesije Sead Džafić.

Trenutno nije jasno kakav je odnos Džafića sa investitorima, odnosno da li se on povukao iz projekta kao se nezvanično govorilo.

Inače, sama kompanija ARBA, prema podacima BiznisInfo.ba, godinama posluje bez ikakvih prihoda, i sa gubicima.

Posljednje četiri godine firma je imala 0 KM prihoda?! Prošle godine je poslovala s gubitkom od 30 hiljada KM i imala je jednog zaposlenog. Kompanija ima imovinu od oko 400 hiljada KM, ali i obaveze od oko 620 hiljada KM.

Inače, cijeli kompleks je baziran na ideji kristala od soli koja je inače simbol Tuzle. Crystalico bi trebao biti sastavljen od pet jedinstvenih kula u obliku kristala soli, a izgradnja bi trebala trajati više od pet godina.

Kompleks je prema najavama trebao sadržavati stambeno-poslovne prostore, restorane, salone, dječija igrališta, kao i uređene saobraćajnice sa kružnim tokovima.

Ranije je Gradsko vijeće Tuzle prihvatilo Regulacioni plan Irac-jug što je otvorilo mogućnost za izgradnju kompleksa.

(TIP)

2 komentara

Komentari su zatvoreni.