Žalbe kao ozbiljan biznis: Da li će oboljeli preživjeti dok se zakon promijeni?

Zakon o javnim nabavkama u BiH treba mijenjati odmah, bar kad je u pitanju kupovina aparata iz oblasti zdravstva i lijekova…

Novi direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Šekib Umihanić pozvao je visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da izmijeni Zakon o javnim nabavkama na jedan dan.

POZIV SCHMIDTU

Nakon što su iscrpljene sve pravne mogućnosti, Umihanić je istakao kako je ovo jedno od najbržih rješenja kojim bi se otkočila nabavka linearnog akceleratora, koji služi za tretman pacijenata s najtežim oboljenjima. Pare su tu, samo treba dozvola za kupovinu, jer je raspisivanje i obaranje tendera prešlo u igru bez granica.

– Dvije tenderske procedure su oborene i zato pozivam visokog predstavnika da izmijeni Zakon o javnim nabavkama. Imamo sporazume sa Zenicom za 20 pacijenata, s Mostarom za 15 pacijenata i s Banjom Lukom za 20 pacijenata za radioterapiju, dok sa Sarajevom nemamo sporazum, jer je kod njih u toku instalacija opreme. Ponavljam, imamo 100 pacijenata i ako ova situacija potraje, nažalost, neki od njih neće dočekati radioterapiju, rekao je Umihanić.

U UKC-u Tuzla su se odlučili na ovaj očajnički potez zato što već nešto više od godinu rade bez aparata za radioterapiju koji je u sistemu javnih nabavki preko tendera, a koji opet ima žalitelja pa pada već dva puta. Sve u skladu sa zakonom.

Na posljednji tender su se prijavila dva ponuđača, mostarska firma Inel-med i Siemens Medicina iz Sarajeva. Prva je prošla, a druga je, kako je navedeno, bila neprihvatljiva zbog nezadovoljavanja tehničkih specifikacija. Stoga je Siemens Medicina uložio žalbu koju je usvojio Ured za razmatranje žalbi. Jedan od razloga je brzina lamele aparata.

– Zahtijevano je da brzina lamele iznosi minimalno 6 cm/s. Postoje samo dva proizvođača ove opreme: Elekta i Varian, a ove karakteristike prilagođene su proizvođaču Elekta, čiji uređaj posjeduje brzinu lamele do 6,5 cm/s. Žalitelj navodi da je iz tih razloga zahtijevao izmjenu mehaničkih karakteristika na način da se omogući učešće u postupku i proizvođaču Varian, kod kojeg brzina lamele iznosi 0-2,5 cm/s. Dodaje da oprema koja se nudi podliježe visokim standardima i posebnim postupcima izdavanja dozvola za stavljanje u promet, a definisane karakteristike ne donose klinički benefit pacijentu, već se radi o različitom pristupu dizajnu uređaja. Brzina lamele ne utiče na brzinu i kvalitet terapije, tako da Varian svojim proizvodom suštinski može zadovoljiti potrebe ugovornog organa, jer se radi o proizvodu kod kojeg postoje manja odstupanja zavisno od toga koji proizvođač radi opremu, piše u prvom žalbenom navodu.

A i u drugom je problem proizvođača kod opreme za dozimetriju.

Iz udruženja oboljelih od raka tuzlanske regije kažu da razumiju žalitelje koji žele da njihove ponude prođu, ali pitaju se zašto njih niko ne razumije i zašto niko nema volje da inicira izmjenu Zakona o javnim nabavkama BiH, posebno dio o medicinskim i farmaceutskim tehnologijama i pomagalima neophodnim za život. To je nešto što bi se, tvrde, trebalo rješavati po hitnoj proceduri.

I Damjan Ožegović iz Transparency Internationala BiH kaže za Oslobođenje da se ovakve stvari moraju drugačije rješavati. U ovom slučaju mogu se riješiti na dva načina.

– Da se raspiše tender u skladu sa zakonom, bez mogućnosti obaranja. Znači, unajmiti stručnjake da raspišu tender čije specifikacije se ne mogu tako lako obarati. A drugi je da se, ukoliko se tender obori, ako su u pitanju neka hitna medicinska sredstva ili lijekovi, oni mogu nabaviti skraćenim pregovaračkim postupcima. To bi bilo na ivici zakona, ali u ovakvim slučajevima, poput nabavke aparata za zračenje, potrebna je hitnost, smatra on.

ŽALBA KAO BIZNIS

Slobodan Golubović, urednik portala Pratimo tendere, za Oslobođenje ističe da zakon u ovakvim slučajevima hitno treba mijenjati.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović kaže nam da je već poduzeo neke korake kad su tenderi u pitanju, a poseban akcenat je stavio na profesionalne žalitelje koji su godinama najveći problem.

– Održavamo konsultativne sastanke sa ljudima iz državnih institucija, ali i privrednicima kako bi se došlo do prijedloga rješenja koji će neutralisati pojavu profesionalnih žalitelja, ističe on i dodaje da je ulaganje žalbi na tendere postalo “ozbiljan biznis”.

– To pokazuje i broj žalbi koje pojedine firme upute u toku godine, ali i jako kvalitetna priprema žalbi koja ukazuje na to da se njima bave ozbiljni pravnici. Zato moramo uraditi sve da se onemoguće zloupotrebe. Krivičnopravne poruke moraju biti poslane, a neka od trenutnih rješenja unaprijeđena. U ovome moramo učestvovati svi zajedno, bar oni kojima je cilj da se zaustave krupne zloupotrebe koje dolaze izvan institucija, ali i iz njih, kaže on.

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autorica: Džemila Busnov/Foto: Ilustracija)