Zaharova: Američka pomoć Ukrajini pogoršat će globalnu krizu

Američka pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu će pogoršati globalnu krizu, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova.

– Vojna pomoć ukrajinskom režimu je direktna podrška terorističkim aktivnostima – objavila je Zaharova na društvenoj mreži Telegram.

Rekla je da američka pomoć Tajvanu predstavlja mješanje u unutrašnja pitanja Kine, a Izraelu direktan put ka velikom pogoršanju situacije u regionu, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je u subotu plan pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu u vrijednosti 95 milijardi dolara. Odluka bi trebala da bude usvojena u Senatu, gornjem domu Kongresa.

Iz tog plana, više od 60 milijardi dolara namenjeno je Ukrajini.

Plan predviđa i 13 milijardi dolara vojne pomoći Izraelu, istorijskom savezniku SAD u ratu u Pojasu Gaze protiv palestinskog Hamasa, koji SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Planirano je i više od devet milijardi dolara za humanitarnu pomoć stanovništvu u Gazi i drugim ranjivim populacijama širom svijeta.

Predsedništvo Palestinske uprave saopćilo je u subotu da odobravanje američke pomoći Izraelu znači “agresiju protiv palestinskog naroda”.

– To je opasna eskalacija. Rizikuje se da se dovede do hiljada palestinskih žrtava u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali – rekao je Nabil Abu Rudeina, portparol predsjednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je najavio da će se preispitati odnos sa Washingtonom nakon što je SAD u četvrtak uložio veto na palestinsko članstvo u Ujedinjenim nacijama.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: X)