Ovo je Smart #5, njihov najveći model ikada

Još uvijek mnogima najpoznatiji po svojim otkačenim gradskim automobilima, marka Smart priprema se lansirati svoj najveći model dosad: novi električni SUV srednje veličine pod nazivom Smart #5. Prema Smartu, #5 “nadilazi urbane granice” i spreman je za “svaku vrstu aktivnosti na otvorenom”.

Službeno predstavljanje u drugoj polovici godine

Na salonu automobila u Pekingu dobit ćemo prvi uvid u potencijalnog suparnika Mini Countrymanu, kada Smart Concept #5 bude predstavljen 25. travnja, prije nego što će cestovna verzija debitirati u drugoj polovici 2024.

Iz nekih skica koje je Smart podijelio možemo vidjeti da će Concept #5 biti više četvrtaste čeljusti i kockastiji od mekšeg, tečnijeg dizajna kompaktnog SUV-a Smart #1. Kotači će biti izraženi kao na nekim 4×4 vozilima, dok su prednji kraj i vrata prtljažnika gotovo okomiti.

Karakter spreman za avanturu

U prilog karakteru spremnom na avanturu, krovni nosač Concepta #5 također ima svjetlosnu šipku, stolice na napuhavanje, sklopivu lopatu i još neke detalje korisne u slučaju da zapnete na teškom terenu. Ekstremno kratki prevjesi sprijeda i straga pomoći će u maksimalnom povećanju unutarnjeg prostora, a Smart ovo reklamira kao svoje “najprostranije i najsvestranije vozilo do sada”.

S obzirom na to koliko je malo promjena napravljeno na Smartu #1 kada je iz koncepta pretvoren u cestovni automobil, očekujemo da će Smart Concept #5 biti gotovo identičan modelu spremnom za proizvodnju koji ćemo vidjeti kasnije ove godine.

Novi Smart #5 vjerojatno će koristiti istu Sustainable Experience Architecture (SEA) koja se nalazi ispod Smarta #1, njegovog raskošnijeg brata Smarta #3 i Volva EX30, između ostalih.

Platforma može primiti konfiguracije s jednim motorom, pogonom na stražnje kotače i s dva motora, pogonom na sva četiri kotača, kao i različite veličine baterija. Također bismo mogli vidjeti Brabusovu verziju Smarta #5 visokih performansi, piše Index.hr.

(TIP/Foto:  Smart)