Veliki kiks Slobode, utrka za naslov ipak nije završena

Tuzlanski tim nije uspio slomiti otpor upornog Radnika iz Hadžića u novom kolu Prve lige Federacije BiH.

Odigrano je pet utakmica 22. kola Prve lige Federacije BiH, a najveću pažnju privukao je duel Slobode i Radnika na Tušnju.

Nakon gostujuće pobjede nad Stupčanicom u prošlom kolu, Sloboda je neočekivano remizirala rezultatom 0:0 sa ekipom iz Hadžića, pa je sada jasno da borba za naslov u Prvoj ligi Federacije BiH još nije završena. Sloboda je bila bolji tim i očekivano je diktirala tempo, ali nije uspjela doći do pogotka.

Tomislav i Čelik remizirali su rezultatom 1:1, a domaći su od 30. minute vodili pogotkom Šiška, no bod gostima donio je pogodak Mašića u 82. minuti.

Nevjerovatan meč su u Gračanici odigrali Bratstvo i Gornji Rahić, dva tima koja nemaju prevelikog rezultatskog imperativa u nastavku sezone. Bratstvo je pobijedilo sa 6:3, a dva pogotka je postigao Poturalić, dok su po jednom pogađali Jaganjac, Vasiljević, Smajić i Avdagić. Za goste je dvostruki strijelac bio Mehmedović, a jedan pogodak je dodao Mahmud.

Rudar je u Kaknju sa laganih 3:0 savladao Gradinu, a pogotke su postigli Džafić u 28. minuti, Hrustanović u 35. minuti te Hubanić u 82. minuti.

Relativno laganu pobjedu ostvario je i Simm Bau protiv Mladosti, rezultatom 4:2, iako su gosti imali periode bolje igre. Bonić je donio prednost mladosti, a onda su preokret domaćima donijeli Stjepanović i Resić. Iskusni Brkić je poravnao, i bio je to konačan ishod prvog dijela. No, u nastavku meča domaći golovima Vladića i Martinovića dovršavaju posao.

Sloboda je lider na tabeli Prve lige FBiH sa 51 bodom, a slijedi Stupčanica sa 43 boda, uz utakmicu manje. Tomislav je treći sa 34, koliko ima i četvrtoplasirano Bratstvo, dok petoplasirani Simm Bau ima bod manje. Goražde je šesto sa 32 boda i utakmicom manje, a 32 boda ima i sedmoplasirani Čelik.

Na osmom mjesetu je Budućnost sa 31 bodom i utakmicom manje, a slijede Gornji Rahić i Gradina sa po 30 bodova.

TOŠK je 11. na tabeli sa 24 boda i utakmicom manje, Radnik 12. sa 23, koliko ima i 13. Jedinstvo, koje usto ima utakmicu manje. Rudar je 14. sa 22 boda, Zvijezda ima 21 bod i utakmicu manje, a na samom dnu je Mladost sa 14 bodova, te je realno reći da je Mladost već u nižem rangu.

Svoje utakmice sutra će igrati Jedinstvo i Stupčanica, TOŠK i Goražde te Budućnost i Zvijezda Gradačac.

(TIP/Izvor: sport1.oslobodjenje.ba)