Šta sve treba da provjerite na svom automobilu nakon zimskih dana

Dolazak proljeća je idealno vrijeme za temeljno sređivanje i pripremu vašeg automobila nakon izazova koje je sa sobom nosila zima. Zimske nepogode, padavine i niske temperature mogu znatno uticati na stanje vašeg vozila, stoga je ključno da posvetite pažnju održavanju kako biste izbjegli skupe popravke i osigurali bezbjednost na putu. Evo šest ključnih koraka koje bi trebalo da preduzmete kako biste osigurali da vaš automobil bude spreman za toplije dane.

Poravnanje točkova je esencijalno

Nepravilno poravnanje može dovesti do brže potrošnje guma i uticati na teže upravljanje vozilom. Ako vaš automobil nepravilno prati pravac, iako držite ravno volan ili vuče na jednu stranu, obavezno posjetite servis. Ovo je pogotovo važno nakon zamjene guma, jer većina servisa nudi besplatno poravnanje prilikom kupovine novih guma.

Inspekcija guma

Redovna provjera dubine gazećeg sloja guma na vašem autu osigurava pravilan oprijem i bezbjednost. Koristite novčić kako biste provjerili dubinu i obratite pažnju na ravnomijerno habanje guma. Neujednačena potrošnja može ukazati na potrebu za novim gumama ili poravnanjem točkova.

Nivo rashladne tečnosti

S porastom temperatura, važno je osigurati da je rashladni sistem adekvatno napunjen. Provjerite nivo tečnosti i, ako je potrebno, dopunite je kako biste izbjegli pregrijavanje motora. Otvorite haubu i uvjerite se da li je antifriz u posudi na odgovarajućem nivou, a možete ga i sami zamijeniti ili dopuniti.

Kvalitet kočnice

Prije putovanja tokom proljeća i ljeta važno je provjeriti stanje kočionih pločica i diskova. Ako primjetite bilo kakve znake prekomjernog trošenja ili čujete buku prilikom kočenja, neophodno je obratiti se auto-mehaničaru za detaljni pregled i eventualnu zamjenu.

Čišćenje vozila

Nakon zime temeljno očistite unutrašnjost i spoljašnjost automobila. Uklonite sve zimske potrepštine koje više nisu potrebne i oslobodite prostor. Unutrašnjost detaljno usisajte. Temeljno pranje eliminisaće so i prljavštinu koja može korodirati karoseriju i točkove.

Stanje akumulatora

Zima može značajno da umanjitefikasnost vašeg akumulatora. Provjerite njegov kapacitet i, ako je potrebno, zamijenite je, naročito ako je stara više od četiri godine ili ako pokretanje motora traje duže nego obično.

(TIP/Izvor: N1/Foto: Ilustracija)