Tuzla: Promovirane knjige Almira Alića “Misterij genoma” i “Sjaj i bijeda tranzicije”

Promocija romana “Misterij genoma” i zbirke priča “Sjaj i bijeda tranzicije”, bosanskohercegovačkog autora Almira Alića održana je sinoć, 17.aprila u Ateljeu Ismet Mujezinović Tuzla.

O knjigama je osim autora, govorio Miroslav Miki Pušonjić iz književnog kluba “Lanterna”.

Roman “Misterij genoma” nagrađen je od strane Fondacije za izdavaštvo Sarajevo (2023.) i finalista je V.B.Z. nagrade za najbolji neobjavljeni roman (2022.).

“Sjaj i bijeda tranzicije”, knjiga kratkih priča objavljena u izdanju Fabrike knjiga Beograd, donosi dvanaest priča s jasno vidljivim refleksijama ratnih dešavanja koja su obilježila sudbine tzv. običnih ljudi, zaboravljenih na marginama društvenih zajednica na prostoru bivše Jugoslavije.

Almir Alić bosanskohercegovački je prozaist i književni urednik. Jedan je od od najupečatljivijih literarnih glasova srednje generacije, književno prisutan na cjelokupnom prostoru nekadašnje Jugoslavije. Nagrađivani je autor na brojnim natječajima za kratku priču i roman u regiji. Član je P.E.N. Centra u BiH i Društva pisaca u BiH.

Objavljene knjige: „Soliter Titanic”, roman (V.B.Z. Zagreb, 2006.), „Piccolo Mondo”, kratke priče (Mediterran Publishing Novi Sad, 2009.), „Boa u kokošinjcu”, roman (V.B.Z. Zagreb, 2009.), „Volim crtati velika crvena srca”, roman (Bosanska riječ Tuzla, 2014.), „Godina pacova”, roman (Planjax Tešanj, 2018.), “Proždiranje”, roman (Eurografika, Zvornik, 2022.), “Sjaj i bijeda tranzicije”, kratke priče (Fabrika knjiga Beograd, 2023.) i „Misterij genoma” (Planjax Tešanj, 2023.).

Alićeva djela prevođena su na engleski, njemački i makedonski jezik-navodi se u saopćenju Centra za kulturu Tuzla.

(TIP/Izvor: federalna.ba)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…