Schmidt pozvao političare u BiH da ne igraju taktičke igre

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt pozvao je danas političare u BiH da rade na sprovođenju izmjena Izbornog zakona BiH, koje je on donio, a ne da, kako je ocijenio, igraju taktičke taktičke igre. “Ne treba da igraju taktičke igre, već treba da rade na sprovođenju izmjena koje sam donio, kako bi glasovi bili prebrojani onako kako su birači i zaokružili. Nema mnogo vremena”, kazao je Schmidt, koji je danas na Univerziteu u Sarajevu održao predavanje predstavnicima akademske zajednice i studentima.

Prema njegovim riječima, ako izabrani lideri ne postignu dogovor, izmjene Izbornog zakona BiH ostaju na snazi.

“Ja se i dalje držim izmjena i dopuna koje sam donio”, naglasio je Schmidt. Visoki predstavnik je istakao da međunarodna zajednica ima odgovornost da “pripremi i pomogne BiH na putu ka boljoj budućnosti, navodeći da će njegovo djelovanje sljedećih godina biti usmjereno u tom pravcu”.

Narodna skupština Republike Srpske danas razmatra prijedlog entitetskog Izbornog zakona, prema kojem je iz organizovanja i sprovođenja izbora u RS u potpunosti izbačena Centralna izborna komisija BiH (CIK).

Predstavnici vladajuće koalicije na nivou BiH, SNSD, HDZ BiH i Trojka, juče su najavili da će do kraja sljedeće sedmice u Parlamentarnu skupštinu BiH uputiti svoj prijedlog Izbornog zakona BiH, koji bi podrazumijevao i promjene u načinu izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH.

Promjene načina izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH, kako je to predložio HDZ BiH, zahtijevaju ustavne promjene i za njihovo usvajanje potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu BiH.

Da bi se promijenile izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik, te izmjene se prvo moraju usvojiti u državnom parlamentu, a onda pokrenuti inicijativa za usvajanje novog Izbornog zakona, koji bi eventualno bio rješenje domaćih političara.

(TIP/Izvor: Beta/Foto: Fena/Hazim Aljović)