Ni SDP neće u Predstavničkom domu podržati zaključke SNSD-a: Veoma opasni i nepredvidljivi

Jasmin Imamović, zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine istakao je da njegova stranka neće podržati predložene zaključke SNSD-a.

“Mi se ne slažemo s predloženim rješenjem i odbit ćemo zaključke na današnjoj sjednici. Smatramo da na taj način čuvamo Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH, te poštujemo ustavnost i zakonitost. Visoki predstavnik ima legitimni mandat, najavio je da će nametnuti Izborni zakon i to je učinio u skladu sa svojim ovlastima i obavezama”, rekao je Imamović.

Podsjetio je i na proceduru vezanu za izbornu reformu.

“Ako neko želi mijenjati zakon, zakon se prvo prihvata, a zatim se mogu podnositi amandmani. To je propisana procedura”, istakao je.

Na novinarsko pitanje o opasnosti predloženih zaključaka, Imamović je naglasio da su oni vrlo opasni i neprihvatljivi.

“Nema alternative osim odbacivanja tih zaključaka, barem onih koje smo dobili”, poručio je.

Imamović je također naglasio da na jučerašnjem sastanku u Istočnom Sarajevu nisu dobili ove zaključke te da ništa nije dogovoreno.

Prije njega, prisutnima se obratio Milan Dunović, koji tvrdi da zaključci koje je predložila vladajuća petorka neće biti usvojeni na današnjoj sjednici.

“Oni su besmisleni i predstavljeni su kao performans za javnost, igrajući ulogu opozicije unutar sebe. Zaključci su napisani na način koji ih čini neusvojivim”, rekao je Dunović.

Također je izjavio da je na početku sjednice zatražio pauzu jer klub DF-a nije dobio materijal za sjednicu na vrijeme, te mu je odobreno 20 minuta prije nastavka sjednice.

(TIP/Izvor: Klix.ba/Foto:  I. L.)