Na konferenciji ‘Sve smo mi heroine’ ukazano na problem nasilja nad ženama

“Sve smo mi heroine” naziv je konferencije koja organizirana u hotelu Pino nature na Trebeviću, a na kojoj su žene iz brojnih oblasti društvenog djelovanja diskutirale o nasilju u porodici i drugim problemima s kojima se pripadnice ovog spola suočavaju u današnjem društvu.

Riječ je o regionalnoj konferenciji koju su organizirala udruženja “Heroine” i “Žene za ženu”. Kako ističu organizatori, konferenciji je prisustvovao veliki broj žena koje su interaktivno učestvovale na oba panela. Na konferenciji je govorio i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Admir Katica

-Značaj panela je bio upravo da žene dobiju važne i konkretne informacije kako i na koji način da zaštite sebe i sigurno napuste dom. Važno je da ovakvim konferencija razbijamo tabu šutnje i utičemo na svjest i da žene u zajednici odluče da govore javno, ističu uz zahvalu društveno odgovornim kompanijama kao i medijima na podršci.

Zahvalili su se i domaćinu konferencije hotelu Pino nature, čija direktorica Aida Terzić također ističe zadovoljstvo organizacijom.

-Odziv je bio fantastičan i sva su mjesta u kongresnoj sali Pino hotela bila popunjena, jer je ovo tema koja se tiče svih nas i kao šzo sam rekla u obraćanju prilikom otvaranja konferencije, svako od nas ima nekoga ako ne u svojoj porodici onda u bližoj okolini ko se bori sa psihičkim ili fizičkim nasiljem. Divno je bilo vidjeti kako su se žene na samoj konferenciji otvorile i iznosile svoja iskustva i davale konstruktivne prijedloge u cilju prevencije nasilja, navodi Terzić. 

(TIP/Izvor: Fena)