U marinadi s jogurtom: Recept za piletinu s mladim krompirom koji će vas oduševiti
Pronašli smo ukusan recept za klasiku – pečenu piletinu i mladi krompir, ali u finoj i malo drugačijoj marinadi nadahnutoj Indijom. Mješavina toplih začina, malo ljutog od đumbira, bijelog luka taman da se osjeti i lijepa žuta boja kurkume unijet će malo svježine u jelo koje ste radili već bezbroj puta.
U ovom receptu peku se samo batci ili zabatci, a ne čitavo pile, pa će i obrok biti puno prije gotov, naravno, pazite da vam krumpiri nisu preveliki i slobodno ih prepolovite kako bi bili gotovi isto kad i meso. Pečena piletina s mladim krumpirom u indijskoj marinadi s jogurtom može lako biti ne samo nedjeljno pečenje nego i brza večera preko tjedna.
Tajna je u marinadi
Zlatnu pastu koja se koristi u receptu možete vrlo jednostavno napraviti i sami, a možete je i zamijeniti kurkumom u prahu tako što ćete staviti jednu čajnu žličicu kurkume umjesto dvije čajne žličice zlatne paste.
Piletinu možete marinirati i večer prije nego što ćete je peći, tako da će vam za ionako jednostavnu pripremu od kojih 15-ak minuta ovako trebati – možda dvije minute, koliko je potrebno da iz hladnjaka prebacite meso u lim za pečenje i oko njega posložite krumpire.
Sastojci za mladi krumpir i piletinu u indijskoj marinadi s jogurtom:
- 8 pilećih bataka ili zabataka
- 4 žlice maslinovog ulja
- 3 češnja češnjaka, zdrobljena i nasjeckana na sitno
- komadić đumbira, oko 2 cm dug, nasjeckan na sitno
- 1 čajna žličica garam masale
- 2 čajne žličice zlatne paste od kurkume
- 150 ml jogurta
- 500 g mladog krumpira, prepolovljenog
- 4 velike rajčice, grubo nasjeckane
- 1 glavica crvenog luka, nasjeckana na sitno
- mala šaka korijandera ili peršina, grubo nasjeckanog
- sol
- papar
Priprema mladog krumpira i piletine u indijskoj marinadi s jogurtom:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stavite batke u veliku zdjelu i dodajte 1 žlicu ulja, češnjak, đumbir, garam masalu, zlatnu pastu od kurkume i 2 žlice jogurta. Pomiješajte rukama da mješavina dobro prekrije meso i ostavite da se marinira najmanje 30 minuta ili preko noći u hladnjaku. Stavite krumpir u veliki lim za pečenje na preostalo ulje i začinite ga. Dodajte pileće batake i pecite 40-45 minuta dok dobiju lijepu boju. Pospite rajčice, luk, korijander ili peršin i još soli i papra ako treba preko piletine i krumpira, a ostatak jogurta poslužite sa strane.
(TIP/Izvor: Punkufer.hr/Foto: Shutterstock)
Čestitamo