Na Zobiku upriličena tradicionalna manifestacija “Pozdrav proljeću”

Tradicionalno se svake godine, u prvim danima proljeća, na izletištu Zobik održava kulturno-zabavna manifestacija “Pješačenjem do zdravlja – Pozdrav proljeću”. I ove godine su ljubitelji prirode iz svih krajeva Bosne i Hercegovine u velikom broju pohodili planinu Konjuh kako bi pozdravili dolazak najljepšeg godišnjeg doba proljeća.

Na stotine njih pješačilo je od Zlače do Zobika, te imalo priliku uživati u sunčanom danu i ljepotama netaknute prirode. Neki su boravak u Konjuhu iskoristili da pohode jedan od vrhova ove prelijepe planine. Manifestaciju je organizovalo Planinarsko društvo „Varda“ Banovići uz podršku općine Banovići, a potpomogli su i JU Zaštićeni pejzaž „Konjuh“ (suorganizator), te JU „Centar za kulturu i informisanje“ Banovići i JP RTVTK (medijski pokrovitelji).

Prema riječima Cvijetina Savića, predsjednika Planinarskog društva Varda Banovići, posebna draž ove manifestacije je što svake godine okupi veliki broj omladine, a što joj je i prevashodni cilj. Boravkom u prirodi, na jedan dan, oni imaju priliku da uživaju u blagodatima planine i osjete njene čari i ljepote.

Manifestacija „Pješačenjem do zdravlja – Pozdrav propljeću“ datira još od daleke 1976. godine i ubraja se među najposjećenije manifestacije koje se organizuju na području općine Banovići. Od Planinarskog saveza BiH ocjenjena je jednom od najboljih planinarskih manifestacija u državi za šta je i nagrađena zlatnom medaljom.

(TIP)