Lideri vladajuće koalicije u RS najavili donošenje izbornog zakona RS i miting u četvrtak

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, planiranoj za četvrtak, 18. aprila, biće razmatran Prijedlog izbornog zakona Republike Srpske i akt o suprostavljanju RS predviđenoj rezoluciji o Srebrenici u UN. Istog dana, u 18 časova na Trgu krajine u Banjaluci, aktuelna vlast organizovat će miting u znak protesta protiv najavljene rezolucije o Srebrenici.

Ovo su danas potvrdili lideri političkih stranaka koji čine vlast u Republici Srpskoj – Milorad Dodik (SNSD), Nedeljko Čubrilović (DEMOS), Nenad Stevandić (US), Petar Đokić (SP) i Darko Banjac (NSP).

– Mi samo provodimo ono što piše u Ustavu i u Dejtonskom mirovnom sporazumu, a to je da Republika Srpska provodi izbore na svojoj teritoriji. I tako ćemo regulisati zakonom, a nakon čega će lokalne izbore u oktobru sama Republika Srpska organizovati – rekao je Dodik.

On tvrdi da je “Ustavom i zakonom definisano da Centralna izborna komisija (CIK) BiH provodi izbore samo za Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu, a da izbore za ostale nivoe provode entiteti”.

– Ako CIK bude pokušao da spriječi održavanje izbora po našem zakonu, mi ćemo im se suprostaviti i nećemo im dozvoliti. Ako Tužilaštvo i Sud BiH pokušaju da to spriječe, mi ćemo ovdje zabraniti njihov rad na teritoriji Republike Srpske. Podsjećam javnost da do ovoga uopšte ne bi došlo da su u Sarajevu prihvatili da se dogovorimo oko izbornog zakona sami, a ne da primjenjujemo nametnuti zakon – ocijenio je Dodik.

On tvrdi da se “iza cijele priče sa nametnutim Izbornim zakonom krije oprema za glasanje koju je još ranije u BiH isporučila jedna skandinavsko-njemačka firma”.

– Sada hoće da mi iz RS za provođenje takvih izbora damo 50 miliona KM. Nećemo. Sami ćemo organizovati izbore. U suprotnom, pokrenućemo sve aktivnosti ka mirnom otcjepljenju – dodao je Dodik.

On je rekao da se iza pokrenute rezolucije o Srebrenici krije samo jedan motiv. To je, kako tvrdi, da se Srbi kvalifikuju kao genocidan narod.

– To nije tačno i Republika Srpska na to nikada neće pristati. Zato pozivamo građane da se masovno odazovu na miting u četvrtak koji organizujemo – naveo je Dodik.

On je na kraju obraćanja rekao i da ima jednu dobru vijest.

– To je da američki amabsador u BiH odlazi u maju, mjesec dana prije isteka mandata. Povlače ga jer je napravio opšti haos ovdje – riječi su lidera najveće političke stranke u RS Milorada Dodika.

Narodna skupština RS je krajem marta usvojila Nacrt izbornog zakona RS kao odgovor na odluku visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta kojeg ne priznaje vlast u RS-u, a koji je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.

Nacrt izbornog zakona RS su podržali poslanici vladajuće koalicije, dok su poslanici opozicije bili suzdržani.

(TIP/Izvor: Fena)