GO PDA Tuzla: 𝗣𝗼𝘇𝗶𝘃𝗮𝗺𝗼 𝗩𝗶𝘀𝗼𝗸𝗼𝗴 𝗽𝗿𝗲𝗱𝘀𝘁𝗮𝘃𝗻𝗶𝗸𝗮 𝗱𝗮 𝘀𝗺𝗶𝗷𝗲𝗻𝗶 𝗱𝗶𝗿𝗲𝗸𝘁𝗼𝗿𝗮 𝗨𝗞𝗖-𝗮 𝗧𝘂𝘇𝗹𝗮 𝘇𝗯𝗼𝗴 𝘀𝘂𝗸𝗼𝗯𝗮 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗲𝘀𝗮

Novi direktor UKC-a, Šekib Umihanić, inače poznat kao čovjek sa bezbroj funkcija, počeo je “raditi” svoj posao direktora tako što je, kao predsjednik kluba SDA u skupštini, pozvao nekog drugog da obavi posao za koji je sam sebe postavio, navode iz Gradske organizacije PDA Tuzla.

˝Cijela javnost u državi, prateći situaciju s onkološkim pacijentima, pita se da li SDFA vlada, koja je izvršila otcjepljenje UKC-a od Federacije i koja diktatorski upravlja UKC-om Tuzla, nije nabavila akcelerator do sada zbog korumpiranosti jer je „namještala tender”, što je javna tajna, ili zbog potpune nesposobnosti da ga nabavi kako zakon nalaže, jer drži nesposobne kadrove? Odgovor na ovo pitanje je ključno pitanje. Sigurni smo da je odgovor kombinacija oba razloga i da najbolje oslikava vlast i stanje u kojem se nalazimo i živimo u TK˝, saopštili su iz PDA.

Kako dalje navode iz ove stranke, tragikomično zvuči situacija u kojoj tek postavljeni direktor, Umihanić, osoba koja obnaša zakonodavnu i izvršnu vlast u TK, a koja je sebe postavila za direktora UKC-a, sada kao prvi potez predlaže derogiranje zakona uz pomoć Visokog predstavnika kako bi sproveli ono što nisu uspjeli u dvije godine vladavine, zakonitu nabavku linearnog akceleratora.

˝Radi se političkim strukturama SDFA  koje su obesmislile red, zakonitost, zakone i pravdu, koje su „kupile” poslanike da bi došli na vlast,  koje su derogirale Federaciju iz procesa putem nezakonitog odcjepljenja UKC-a, koje ne poštuju Sudske odluke i presude o vraćanju na poziciju  nezakonito smijenjenog direktora Kamerića, i sada bi oni na kraju da još OHR derogira i zakon o Javnim nabavkama kako bi oni tobože pomogli pacijentima i nabavili akcelerator˝, istakli su iz PDA,

Pream njihovim riječima, za razliku od nesposobnih direktora Tulumovića i Umihanića, Klinički centar u Sarajevu je nabavio dva akceleratora putem tendera koji su bili raspisani stručno i po zakonu, bez ikakvih problema, dok je Kantonalna bolnica u Zenici nabavila jedan. Za to vrijeme odgovorni u vlasti i UKC-u Tuzla nisu uspjeli da se posvete spašavanju života i nabavci akceleratora, jer su bili previše zauzeti zapošljavanjem stranačkih kadrova na istom tom UKC-u.

˝Kada već zaziva Schmidta, mi i predlažemo da isti Visoki predstavnik odmah smijeni direktora UKC-a i pomoćnika direktora za sestrinstvo zbog najočitijeg sukoba interesa. Naime, i jedan i drugi se nalaze u sukobu interesa, jer kao osobe na istaknutim stranačko-političkim funkcijama obnašaju i upravljačke funkcije u UKC-u. Pored toga, Umihanić je istovremeno i na političkoj, zakonodavnoj i izvršnoj funkciji, što je do sada nezabilježen slučaj˝, saopštili su iz GO PDA Tuzla.

(TIP/Foto: Arhiva)