Živinice: Grad milionera u BiH sve je bogatiji: Povećan broj onih sa “šest nula”

Informacija koju je prije nekoliko mjeseci objavio BiznisInfo.ba, da u Živinicama ima više od 150 milionera, izazvala je pravu buru reakcija u javnosti, a ovo mjesto prozvano je “gradom milionera”.

Ovaj podatak, podsjetimo, u razgovoru za naš portal je iznio dr. Samir Vildić, predsjednik UO Fondacije poduzetnika u BiH. Prema njegovim riječima, statistički (odnosno procentualno prema broju stanovnika) Živinice imaju mnogo više milionera nego jedan Berlin, odnosno imaju isto milionera kao jedan Keln.

BiznisInfo.ba je ranije, istražujući istinitost ovog podatka, došao do informacije da je u Živinicama u 2022. godini bilo 110 kompanija koje su imale prihode od preko milion KM, iz čega smo zaključili da je realno da ukupno u gradu ima više od 150 milionera (detaljnije obraloženje niže u tekstu).

Sada su objavljeni novi podatak. Prema ažuriranim informacijama, broj “milionskih” kompanija u Živinicama je porastao u 2023. godini na 117. Istovremeno, mnoge od ovih kompanija su poboljšale svoj rezultat – neke za po nekoliko miliona, a neke i za nekoliko desetina miliona maraka.

Ukupni prihodi ovih kompanija, dakle, značajno su porasli, kao i broj onih koji su se premašili spomenuti iznos u prihodima.

Iz svega valja zaključiti da je broj milionera u Živinicama prošle godine vjerovatno porastao za desetak građana koji su se priključili “klubu milionera”.

Ovo ne čudi, jer je grad poznat po svom ambijentu koji je “prijateljski” nastrojen prema biznisu. Naprimjer, prema podacima iz 2021., u Živinicama obrt možete otvoriti za dva sata, a dobiti građevinsku i urbanističku saglasnost za tri dana. Stoga nije slučajno što u industrijskoj zoni Ciljuge 2 posluje veći broj domaćih i stranih kompanija, među kojima su ozbiljni investitori iz Austrije i Njemačke.

Osim toga, stanovnici ovog grada poznati su kao poduzetni i mnogo od njih bave se privatnim biznisom. Također, već sama vožnja kroz Živinice pokazuje da se radi o gradu sa dobrom kupovnom moći, s obzirom na ogroman broj prodajnih objekata u kojem se nude sve vrste robe.

Napomenimo da, kada se govori o “milionerima”, tu se ne misli na ljude koji imaju milion KM u kešu, već one koji imaju ukupnu imovinu u toj vrijednosti.

Firma koja ima godišnji promet od milion KM ne mora nužno vrijediti toliko na tržištu. Vrijednost firme zavisi i od drugih faktora, poput imovine, dugova, profitabilnosti itd. Isto tako, firma koja ima manji godišnji promet može vrijediti preko milion maraka, ako je zdrava i visokoprofitabilna. Pritom treba naglasiti da neke firme imaju više vlasnika, odnosno da iza nekih od njih stoji više milionera.

Dalje, nisu svi milioneri zahvljujući firmama. Neki svoje bogatstvo baziraju na drugoj vrsti imovina, najčešće na nekretninama. U Živinicama ima veliki broj luksuznih nekretnina, od kojih su mnoge izgrađene posljednjih godina, navodi N1.

Za kraj prenosimo ekskluzivni spisak 10 najvećih kompanija u Živinicama po ukupnim prihodima u 2023. godini:

Omega – 95.794.751 KM
Profine BH – 67.461.161 KM

Alfe-MI – 63.837.058 KM
AFT Bosnia 52.615.225 KM
Elsta Mosdorfer Bosnia – 51.634.092 KM
Disk – 41.864.825 KM
Sonra – 40.533.021 KM

Star-Centar – 29.753.234 KM
Aden – 22.618.793 KM
Deceuninck – 17.707.803 KM.

(TIP)

2 komentara

  • (po)lagani says:

    Ovo da izdaju urbanističke i građevinske dozvole za 3 dana niti je istina, niti može biti istina.
    Kad se izdaje urbanistička, svi susjedi su stranke u postupku i po Zakonu ih se mora uključiti u postupak, pozvati da u roku od 8 dana dođu u opštinu i izvrše uvid u projektnu dokumentaciju. Znači u startu ne može 3 dana. Na stranu šta sve još mora da se uradi, tipa uviđaj na terenu, geološko mišljenje, ili vodni akti ako trebaju, moraš u ministarstvo da ganjaš taj papir što je priča za sebe.

  • H@me says:

    Harmonikas ima znanje…..heheheheh

Komentari su zatvoreni.