Mali heroj iz Srebrenika ruši sve predrasude

Hasan Jukić je dječak sa cerebralnom paralizom, koji ruši sve predrasude. Iako je vezan za invalidska kolica, to ga ne sprečava da trenira, svira, ostvaruje odlične rezultate u školi i pomaže roditeljima u preživljavanju. Ovo je priča, o malom heroju iz Srebrenika.

13- godišnji Hasan Jukić pohađa sedmi razred u redovnoj školi. U đačkoj knjižici se mogu vidjeti samo odlične ocjene i pohvale nastavničkog vijeća. No, to nije sve. S obzirom na to da su roditelji nezaposleni i preživljavaju pripremajući zimnicu, Hasan je otvorio i svoju malu pijacu na društvenim mrežama, gdje prodaje proizvode.

˝Pomažem. Mi to pravimo, ali sad smo sve prodali. Tokom jeseni to bude. Ima li zainteresovanih? Ima, bude˝, izjavio je Hasan Jukić.

˝Ovaj plastenik je za paradajz, a ovaj drugi je za paprike, krastavce i to. To mi prerađujemo i pravimo salate˝, istakla je Zijada Jukić, Hasanova majka.

Hasana kolica ne sprečavaju ni da trenira, svira klavijaturu, posti tokom ramazana. U školi, kaže, ima podršku svih.

˝Svi se slažemo. Imam sve petice. Dobri su mi nastavnici, učitelji˝, kazao je Hasan.

Iako su tu i troškovi za liječenje, ova vrijedna porodica se ne žali. Majka noću priprema salate, a tokom dana boravi sa njim u školi.

˝On je moje sve. On je pametan. Borac, bori se da prohoda, odličan đak. Uglavnom je on sve u životu˝, navodi Hasanova majka.

Hasan nam kaže da mu je najveća želja da prohoda. Stoga i vrijedno vježba svaki dan, a ima i poruku za sve građane.
 ˝Ljudi, možete sve, samo ako hoćete˝, kaže Hasan.

˝Život je borba”, poručuje Hasan na kraju, nastavljajući se boriti i protiv predrasuda i za egzistenciju, zajedno sa svojim roditeljima. 

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Mirela Zonić)