Počeo program obilježavanja Dana Armije RBiH u Banovićima – otvorena izložba Muzeja istočne Bosne

Otvaranjem izložbe Muzeja istočne Bosne kroz koju je prikazan hiljadugodišnji kontinuitet države Bosne i Hercegovine u Banovićim je počeo program obilježavanja 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine. U pitanju je uvertira svega onoga što će se dešavati u ponedjeljak 15. aprila na centralnoj manifestaciji posvećenoj obilježavanju ovog značajnog datuma za Tuzlanski kanton. Izložba je postavljena u holu JU „Sportsko-kulturni centar” Banovići, a otvorio ju je općinski načelnik dr. Bego Gutić.

Autor izložbe, kustos i historičar u muzeju Nermin Ibrić kazao je da je u pitanju više izložbi koje govore o kontinuitetu postojanja bosanke države, od banovine, kraljevstva, podpadanja pod osmansku upravu pa do sticanja nezavisnosti 1992. godine. Posebno je prikazan period odbrambenooslobodilačkog rata, stvaranja Armije RBiH i njenog izrastanja u respektabilnu vojnu silu. Prema riječima ministrice za boračka pitanja u Vladi TK Senade Dizdarević, cilje je da ovu izložbu pogleda i što više djece (učenika) pa je s tim u vezi dogovoreno da ona nakon 15. aprila dobije „putujući“ karakter, odnosno obiđe nekoliko osnovnih i Mješovitu srednju školu Banovići.

Izložba Muzeja istočne Bosne Tuzla samo je jedna u nizu aktivnosti koje će biti upriličene u Banovićima u sklopu obilježavanja 15. aprila, Dana Armije RBiH. Između ostalog održat će se svečana akademija, organizirat će se postrojavanje i defile učesnika, položit će se cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima općine Banovići, a sve će biti propraćeno i prigodnim kulturno-zabavnim, kao i vjerskim programom. Nosilac aktivnosti je Savez demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona, a generalni pokrovitelj Vlada TK, odnosno Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona.

Ibrahim Mušić, predsjednika Saveza demobilisanih boraca i Koordinacije boračkih organizacija i udruženja TK naglasio je da se sve odvija planiranom dinamikom i da se privode kraju pripreme za završni događaj u ponedjeljak. Općinski načelnik dr. Bego Gutić pozvao je bivše pripadnike 119. Mbbr. Banovići i sve građane Banovića da se u ponedjeljak u što većem broju odazovu obilježavanju 15. aprila, Dana Armije RBiH, odnosno daju svoj doprinos obilježavanju jednog od najvećih praznika (datuma) iz odbrambeno-oslobodilačkog rata. Program počinje u 11 sati u centru grada (ispred Radničkog doma).

(TIP)