Mahir Mešalić (DF): ‘Neuspješan pokušaj Konakovića pobjeda je ideje građanske BiH’

Neuspješan pokušaj Konakovića i Sevlida Hurtića u okupljanju “lidera Bošnjaka regiona” pobjeda je ideje građanske Bosne i Hercegovine, smatra federalni zastupnik Mahir Mešalić (DF).

˝Perfidan pokušaj pomoći legitimiziranja Vulinovog tkz. “srpskog sveta” i koncepta nevladine Čovićeve organizacije HNS kroz ovo okupljanje je propao. Jedini garant opstanka su što jače institucije i državotvorna svijest, te država Bosna i Hercegovina. Nikakvi “svebošnjački” sabori ni parasistemi ne mogu i ne smiju zamijeniti institucije države. Ako Bošnjaci u regionu imaju probleme, oni se moraju i trebaju rješavati preko institucija države Bosne i Hercegovine u razgovoru sa susjednim državama˝, navodi Mešalić i dodaje: ˝˝Izjašnjavam se kao Bošnjak, zašto bih se stidio toga, naprotiv, ali mi ne treba nikakav “bošnjački sabor” već samo država u kojoj ću ravnopravno živjeti sa svim građanima koji u njoj žive, poštujući sva ljudska prava drugih i opće civilizacijske vrijednosti. Ne treba mi ni Konaković, ni Ramo Isak, ni Sevlid Hurtić da mi kažu ko sam i šta sam, kroz neka paraokupljanja˝.

Prema njegovim riječima, svijet je i u ratu prepoznao multietničku borbu građana BiH, među kojima je i ogroman broj nebošnjaka za suverenu, modernu i evropsku BiH, koji su za tu ideju davali živote.

˝Zašto nas danas, neki politički anonimusi, bez ikakvog političkog legitimiteta žele plemenizirati i svesti na tu kategoriju. Ne treba ići na ruku onima koji priželjkuju etničku podjelu Bosne i Hercegovine sa ovim i ovakvim idejama. Dakle, kao Bošnjak, oštro se protivim bilo kakvom okupljanju koje nema multietnički, građanski karakter˝, zaključio je Mešalić.

(TIP/Foto: Arhiva/FB)

Komentar

  • Klaus says:

    Wow, awesome weblog layout! How lengthy have you been blogging for?
    you made blogging look easy. The total glance of your web site is wonderful, as well
    as the content! You can see similar here sklep online

Komentari su zatvoreni.