Tuzla: Oduzeti zlatni i srebreni nakit i tekstilni proizvodi u vrijednosti blizu 200.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na području regionalnog centra Tuzla privremeno su oduzeli veću količinu zlatnog i srebrnog nakita, te tekstilnih proizvoda. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se  na iznos od 194.500 KM.

Kontrolne aktivnosti na terenu provedene su kod pet obrtničkih radnji kod kojih je utvrđeno da za određenu količinu zlatnog i srebrnog nakita nije postojala dokumentacija o podrijetlu. Tom je prilikom oduzeta veća količina nakita čija se tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 137.200 KM. Pored službenika Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja UNO sudjelovali su i službenici Porezne uprave Federacije iz županijskog ureda u Tuzli.

U operativnoj akciji „TRANZIT“ ovlašteni službenici UNO izvršili su detaljan pregled i pretres teretnog motornog vozila, a sve sukladno instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i naredbi Suda BiH.  Pored redovne pošiljke gdje je bila i redovno prijavljena roba, pronađena je skrivena i krijumčarena roba. Tom prigodom privremeno je oduzeto 735 komada tekstilnih proizvoda (trenirke, majice, traperice), namijenjenih za “crno tržište” Bosne i Hercegovine, čija se tržina vrijednost procjenjuje na iznos od 57.300 KM.

Protiv osumnjičene osobe bit će  podnesen Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a zbog osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo „Krijumčarenje“, iz članka 214. Kaznenog zakona BiH.

(TIP)

Komentar

  • Adem says:

    Županija nije isto što i kanton zato se u ustavu navode samo kantoni.

Komentari su zatvoreni.