Nova repriza predstave “Ljubav Omera i Merime” 13. maja u BKC TK

Pozorišna predstava „Ljubav Omera i Merime“ zasnovana na motivima balade „Smrt Omera i Merime“ nakon premijere, prvih repriza i izvedbi za škole, koje je ukupno vidjelo više od 3000 ljudi, ponovo je na Velikoj sceni BKC-a u ponedjeljak 13. maja 2024. godine u 19.30 sati.

Predstavu potpisuje Pozorište mladih Tuzle u koprodukciji s Bosanskim kulturnim centrom TK, Srednjom „Savremeno – umjetničkom školom“ Tuzla i Udruženjem „Mladi Tuzle“, a u predstavi igra 50 glumaca, plesača, pjevača i muzičara, članova Mladih Tuzle.

Kroz priču o ljubavi između mladića Omera i djevojke Merime, kao jedinom smislu življenja, predsta va „Ljubav Omera i Merime“ je zapravo priča o zemlji Bosni, njenim običajima i tradiciji – često važnijim od svakog zakona, ali i ono najvažnije, priča o njenim ljudima i narodima u vrtlogu nemilosrdnih vremena.

Koncept predstave počiva na tome da grupa studenata glume zajedno sa profesorom priprema ispitnu predstavu zasnovanu na motivima balade o Omeru i Merimi. Ispitujući vrste odgoja i tipove roditeljstva na Balkanu, studenti zapravo otkrivaju duboku književnu i umjetničku vrijednost ove balade, ali i kompleksnost likova u istoj, koje uveliko oblikuje specifično mjesto i vrijeme radnje.

U komparaciji scena postavljenih od strane današnjih generacija studenata i originalno odigranih scena iz balade, na pijedestal se uzdiže specifičnost i sva ljepota, ali i tegoba glumačkog posla. Kroz uvid u različite stavove čitanja balade od strane današnje generacije i identifikaciju s likovima, publika svih uzrasta katarzično otkriva do sada neotkrivene slojeve ove, ali i svojih ličnih životnih priča.

Priča „Ljubav Omera i Merime“ priča se intrigantnom glumačkom igrom, simboličnim narativom pripovjedača, preživljenom emocijom pjevača, izvedbom žive muzike, snažnim ekspresivnim pokretima i koreografijama plesača, te specifičnom režijom Adnana Mujkića, kojem je ovo 40 – ti rediteljski poduhvat.

Scenarij i režiju je radio Adnan Mujkić, a u predstavi igraju:  Kemal Fazlić( (Omer), Zerina Mujkić (Merima), Remira Osmanović (Omerova majka Zehra), Amila Beširović (Merimina majka Hasija), Ajla Mušanović (Faima Atlagić), Muhamed Delić (Idriz), Melisa Smajić (historićarka), Mirza Mujagić (professor glume) , te student glume; Adi Atlić,  Ermin Suljkić, Iris Stuhli,  Lejla Lamija Mešanović, Tatjana Aćimović i Dalal Dea Stolica.

Naratori: Reina Anić, Daina Anić, Sara Miščević, Asja Bratovčić, Alema Avdibašić, Karla Šimić, Nedžma Hasanhodžić, Emina Ćosić, Lamija Redžepagić, Amar Hedžić, Dženan Zahirović, Darian Čivčić, Lana Kamberović, Irma Šiljak, Azra Nedžibović, Melisa Smajić, Tarik Dedajić, Doris Kovačević, Dženita Čičkušić, Melika Bošnjić, Danija Numanović, Nerma Zejnilović, Noah Vuk Stolica, Amna Selimović i Lana Petric.

Scenografiju je radila Amra Dedić a kostimografiju Edina Topčagić.

Za muziku i songove je zadužena Anela Huremović – Bošnajković.

Koreografiju je osmislila Ajla Mušanović a videomaterijale Una Storia Studio.

Ulaznice su u prodaju a informacije i rezervacije su isključivo putem broja telefona Pozorišta mladih Tuzla: 061 365 600-saopćeno je iz Bosanskog kulturnog centra Tuzla.

(TIP)