Norveška ministrica zdravlja podnijela ostavku zbog navoda da je plagirala akademske radove

Norveška ministrica zdravlja Ingvild Kjerkol je ostavkom koju je podnijela danas postala druga članica norveške vlade koji to čini zbog navoda da je plagirala akademske radove.

Kjerkol (48) je podnijela ostavku dan nakon što je istraga Univerziteta Nord u Bodoeu na sjeveru Norveške gdje je magistrirala zaključila da “postoji nezanemarljiva količina plagijata u njenom magistarskom radu”.

“Došli smo do zaključka da Ingvild treba da podnese ostavku na mjesto ministra”, rekao je premijer Jonas Gahr Støre na konferenciji za novinare i dodao da je istraga zaključila da je plagijat bio “namjeran”. Kjerkol je rekla da ona i koautor magistarskog rada nisu imali namjere da plagiraju.

Ona je na funkciji od oktobra 2021. kada je Gahr Støre predstavio koalicionu vladu svoje Laburističke partije i mlađe Partije centra.

Kjerkol je drugi član vlade koji je ove godine upleten u optužbe za akademski plagijat. Sandra Borh je u januaru podnijela ostavku na mjesto ministra za istraživanje i visoko obrazovanje nakon što je student otkrio da je plagirala magistarski rad.

(TIP/Izvor: Beta/Foto: AP)

Komentar

  • Hulda says:

    Wow, wonderful weblog structure! How lengthy have you been blogging for?
    you made blogging look easy. The total look of your website is excellent,
    let alone the content material! You can see similar here najlepszy sklep

Komentari su zatvoreni.