Konaković o regionalnom skupu: Jedinstvo Bošnjaka se počinje dešavati

Predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je u petak da je ideja regionalnog skupa predstavnika Bošnjaka, koji je danas organizovao u Sarajevu, važnija od svakog pojedinca.

– Ovdje su predstavnici najjačih stranaka regiona, iz Crne Gore, Sandžaka, Sjeverne Makedonije. To pokazuje opravdanost ovog sastanka. Danas ćemo otvoriti vrata da se ono što je započeto u Skoplju nastavi. Nekoliko je tema, položaj Bošnjaka u državama regiona, pitanja EU integracija, ekonomija kao problem odlaska mladog stanovništva. Ideja iz Skoplja je da se formira jedan klub parlamentaraca. Otvorit ćemo i dodatne teme i pozvati da nam se priključe i druge kolege – rekao je Konaković tokom šetnje gradom.

Predstavnici Bošnjaka regiona okupili su se na Baščaršijskom trgu kod Sebilja nakon čega je uslijedila šetnja gradom.

Konaković je u izjavi medijima rekao da ga čudi reakciji VKBI-a povodom današnjeg sastanka s obzirom na to da su ranije pozivali političke aktere da budu aktivniji.

– VKBI je važan faktor u svemu što planiramo da radimo, svaka od stranaka, SDA posebno i njen lider Bakir Izetbegović, zato pozivamo da se okupimo oko plemenite ideje i da se ne gleda ko je prvi zvao, ko nije. Ovaj skup ima poruke mira, suživota, ustavno pravnih utemeljenih ciljeva i pokazuje da se jedinstvo Bošnjaka počinje dešavati – dodao je Konaković.

(TIP/Izvor: Fena)