Pasta od bijelog luka koju ćete spremiti u minuti, a potrebna su vam samo dva sastojka

Pasta od bijelog luka jednostavna je mješavina bijelog luka i maslinovog ulja koja će vam olakšati život i kuhanje. Neće vas samo poštedjeti sjeckanja, nego ćete imati instant-začin spreman u hladnjaku, svejedno trebate li samo obogatiti okus jela, napraviti zapršku ili ćete napraviti kakav ozbiljniji umak na bazi bijelog luka.

Na policama supermarketa sve češće možemo sresti pastu od bijelog luka, ali za razliku od kupovne, ova domaća nema aditiva i konzervansa, neusporedivo je jeftinija, a ima puno više okusa. Domaću pastu od bijelog luka možete čuvati u frižideru i do dvije sedmice. Ali možete je zamrznuti u manjim porcijama – od žličicu-dvije, ili koliko već smatrate da je pristojna porcija za vaše navike i potrebe, a posuda za led lako može postati posuda za pastu od bijelog luka.

Pastu od bijelog luka možete obogatiti svježim začinskim biljem, na primjer peršinom ili vlascem, crnim paprom, parmezanom ili žličicom svježeg limunovog soka. Što se tiče mjerenja i mjera, računajte da će jedan režanj bijelog luka zamijeniti otprilike pola čajne žličice paste od bijelog luka. Prije nego spremite svoju pastu od bijelog luka u frižider, prelijte je tankim slojem maslinovog ulja, tako će dulje ostati svježa, savjetuje punkufer.

Sastojci za pastu od bijelog luka:

– 4 režnja bijelog luka

– 4 čajne žličica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Priprema paste od bijelog luka:

– Ogulite bijeli luk i očistite ga.

– U procesor hrane ili blender dodajte bijeli luk i ulje.

– Miksajte dok se ne dobijete glatka pasta.

– Čuvajte u posudi koja se može hermetički zatvoriti i u hladnjaku.

(TIP/Izvor: N1/Foto: Unsplash/ilustracija)