Otkrivena grupa koja je strane državljanke tjerala na prostituciju

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine realizovana je akcija u borbi protiv međunarodnog vrbovanja radi prostitucije na području Banjaluke. Žrtve krivičnih djela su državljanke Brazila, koje su dvije osumnjičene osobe iskorištavale u svrhu seksualne eksploatacije ostvarivši na taj način veliku nezakonitu imovinsku korist, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U realizaciji akcije otkrivene su i zbrinute dvije žrtve, a utvrđuje se tačan broj oštećenih žrtava.

Tužilac iz Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima, koordinirao je aktivnosti policijskih službenika MUP-a RS koje se odnose na lišenje slobode i pretrese prostorija koje koriste osobe osumnjičene za međunarodno vrbovanje radi prostitucije.

Prema prikupljenim dokazima, međunarodno vrbovanje i navođenje na prostituciju, izvršeno je dovođenjem stranih državljanki u BiH i najčešće je realizovano u iznajmljenim stanovima na području Banjaluke.

Na navedeni način osumnjičeni su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist i vršili iskorištavanje i eksploataciju osoba koje su angažovali za pružanje seksualnih usluga, za novčane iznose koje prethodno dogovore.

Istragom je utvrđeno da se radi o dobro organizovanoj grupi koja djeluje na području EU-a radi iskorištavanja i navođenja na prostituciju stranih državljana, koji dolaze izvan prostora EU-a.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo – međunarodno navođenje na prostituciju iz člana 187. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i krivično djelo – navođenje na prostituciju iz člana 169. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Saopćeno je kako Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu te će u narednom periodu, radi prikupljanja informacija, dokaza i saznanja, realizovati saradnju i koristiti kapacitete i resurse OSA-e BiH i ostvariti međunarodnu saradnju s EUROPOL-om, EUROJUST-om te INTERPOL-om.

Na osnovu međunarodne pravne pomoći, najavili su kako će uputiti više zahtjeva za dostavu informacija prema različitim državama.

Postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu koje će osigurati neometan nastavak istrage koju Tužilaštvo BiH vodi sa partnerskim policijskim agencijama.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija/Foto: ATV)

Komentar

  • Thank you for your response! I’m grateful for your willingness to engage in discussions. If there’s anything specific you’d like to explore or if you have any questions, please feel free to share them. Whether it’s about emerging trends in technology, recent breakthroughs in science, intriguing literary analyses, or any other topic, I’m here to assist you. Just let me know how I can be of help, and I’ll do my best to provide valuable insights and information!

Komentari su zatvoreni.