Lugavić potpisao ugovore o dodjeli plastenika: Projekat “Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima”

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, potpisao je ugovore sa korisnicima projekta „Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima“ u 2024. godini na području grada Tuzle. Potpisivanje ugovora održano je danas u Gradskoj upravi Tuzle.

Projekt se realizuje u partnerstvu između Grada Tuzle i NVO Muslim Aid Association Sarajevo, a dodijeljeno je 20 plastenika površine 100 m2, opremljenih sistemom za navodnjavanje i sadnim materijalom.

Gradonačelnik Lugavić istakao je važnost projekta za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Tuzli: “Realizacija ovog projekta sa USAID-om za nabavku 20 plastenika namijenjenih socijalno ugroženim i mladim kategorijama našeg stanovništva predstavlja izuzetan uspjeh. Nakon pregleda 44 aplikacije, podržali smo 20, te danas imamo priliku da zajedno s 20 sugrađana i sugrađanki potpišemo ugovore o dodjeli plastenika. Finansiranje ovog projekta je raspoređeno tako da Grad Tuzla i USAID pokrivaju 80% troškova, dok preostalih 20% snose korisnici. Ukupan budžet za projekat, koji iznosi oko 70 hiljada konvertibilnih maraka, omogućuje nam da podržimo naše sugrađane koji su odabrani putem javnog poziva, a doprinijeli su s ukupnim iznosom od 14.800 KM. Ovaj projekt predstavlja izuzetnu priliku za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u našem gradu. Sa plastenikom od 100 kvadrata, opremljenim kompletnom opremom i sadnim materijalom, postoji veliki potencijal za razvoj. Podrška poljoprivrednim proizvođačima je ključna, te ovakvi projekti stvaraju ambijent koji podržava veću i kvalitetniju proizvodnju domaćih prehrambenih artikala.”

Korisnici projekta kojima su plastenici dodijeljeni danas su iskazali zahvalnost gradonačelniku Lugaviću i Gradu Tuzli, te su istaknuli da će im ova podrška biti od izuzetne koristi za poljoprivrednu proizvodnju.

(TIP)