Jačanje stručnog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu

U organizaciji Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona u utorak je u Tuzli potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona i GIZ-a, s ciljem jačanja sistema dualno organiziranog srednjeg stručnog obrazovanja i obuke u Tuzlanskom kantonu.

Memorandum o razumijevanju potpisan je u okviru projekta za održivi ekonomski razvoj i promociju zapošljavanja u Bosni i Hercegovini kojeg zajednički finansiraju Vlade Švicarske i Savezne Republike Njemačke, a provodi GIZ u BiH.

Švicarska ima dugogodišnju posvećenost podršci tehničkom i stručnom obrazovanju i obuci širom sveta, prepoznavajući njegov značaj u promovisanju ekonomskog razvoja i socijalne kohezije. Kako navodi Chantal Felder, zamjenica direktora za saradnju u Ambasadi Švicarske, ovo opredjeljenje se proširuje na zemlje kao što je Bosna i Hercegovina, gdje postoji značajna i dugoročna posvećenost stručnom obrazovanju kao važnom dijelu programa saradnje sa BiH, a gdje se usko sarađuje sa našim domaćim i međunarodnim partnerima.

„Neusklađenost vještina između sistema stručnog obrazovanja i tržišta rada stvara poteškoće u prelasku iz svijeta obrazovanja u svijet rada i doprinosi visokoj nezaposlenosti mladih. Kao rezultat toga, stručno obrazovanje ima lošu reputaciju u BiH, često pripremajući mlade ljude za niskokvalifikovane poslove za koje su loše plaćeni i ne pružaju perspektivu za dalji rast i razvoj, što dovodi do daljnje socijalne isključenosti. Vjerujem da je stručno obrazovanje ključno u pružanju mogućnosti mladim ljudima, kako dječacima tako i djevojčicama, u sticanju relevantnih vještina“, kazala je Felder.

Krajnji cilj zajedničke saradnje i aktivnosti GIZ-a, Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona je poboljšanje zapošljivosti učenica i učenika nakon završene srednje škole.

Daniel Bagwitz, direktor GIZ-a za BiH i Crnu Goru istakao je da je saradnja između GIZ-a i privatnog sektora u Tuzlanskom kantonu u prethodnom periodu bila uspješna, te da jako pozdravlja daljnju saradnju sa Ministarstvom obrazovanja, Pedagoškim institutom, obrazovnim institucijama i Privrednom komorom.

„Put ka uspješnom dualnom obrazovanju je višestruk, što zahtijeva usklađene napore i jasno razgraničenje odgovornosti svih zainteresovanih strana. Aktivno učešće javnog i privatnog sektora, uz njihovu uzajamnu saradnju, najvažnije je za uspjeh i održivost naših inicijativa u Tuzlanskom kantonu. Uvjeren sam da će Ministarstvo obrazovanja, Pedagoški zavod, Privredna komora i privatne kompanije, koje se bave dualnom obukom, raditi harmonizirano i zajedno postići izuzetne rezultate. S nestrpljenjem očekujem pozitivan uticaj naše saradnje  na obrazovni sistem i ekonomsku vitalnost Tuzlanskog kantona“, naglasio je Bagwitz.

Da je učinjen značajan korak naprijed ka unapređenju praktične nastave, istakao je i ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Ahmed Omerović.

„Kao Vlada kroz naše mjere javne politike i kao Ministarstvo obrazovanja i nauke uložili smo značajne napore da unaprijedimo praktičnu nastavu u obrazovnom sistemu u Tuzlanskom kantonu. Prošle  godine smo provodili niz aktivnosti, a javnost će se sjetiti da smo sa Radio-televizijom Tuzlanskog kantona provodili kampanju s ciljem promocije stručnih zanimanja. Ove godine idemo korak dalje. Donijeli smo Pravilnik o praktičnoj nastavi čime trebamo konačno omogućiti da nastava bude kvalitetnija, a i da bude plaćena. Također, kao Vlada smo osigurali sredstva u budžetu za plaćanje zdravstvenog i PIO osiguranja učenicima koji su na praksi” – kazao je ministar Omerović.

Projekat održivog ekonomskog razvoja i promocije zapošljavanja (SEDEP) ima za cilj poboljšanje zapošljivosti u Bosni i Hercegovini kroz pružanje podrške digitalnoj i zelenoj transformaciji ekonomije. Projekat sufinasira Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) Savezne Republike Njemačke i Vlada Švicarske, a provodi ga Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Dio projektni aktivnosti je jačanje stručnog obrazovanja i obuke (SVET) s ciljem unapređenja sistema stručnog obrazovanja kako bi se osigurala kvalificirana radna snaga potrebna za održiv ekonomski razvoj zemlje. Daljnje projektne aktivnosti obuhvataju i razvoj privatnog sektora’ kroz transformaciju preduzeća u cilju postizanja digitalizirane i zelene ekonomije i konkurentnog i inovativnog ekonomskog ekosistema. 

(TIP)