Imamović: Lijepe vijesti sa susreta Bećirovića i Stoltenberga

Aktuelne teme u Danu uživo N1 analizirao je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Jasmin Imamović (SDP).

˝Ja dobro poznajem Tuzlaka Denisa Bećirovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Dakle, mi smo zemlja propuštenih prilika. Nemar, neznanje, kalkulacije… Ja sam znao da smo u Predsjedništvu BiH dobili čovjeka koji ne propušta prilike. Temeljitog čovjeka koji je mobilan 24 sata. Krenuli smo iz defanzive u pozitivnu ofanzivu. Otvoreni pregovori sa EU su razlog za optimizam, a sada imamo najavu da ćemo dobiti kandidatski status kada je u pitanju NATO. To su sjajne vijesti. To su važni koraci da Bosna i Hercegovina ide naprijed˝, izjavio je Imamović.

Video: N1

Podsjećamo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović boravio je u posjeti generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu.

“Punopravno članstvo u NATO je jedan od prioriteta strateških. Imamo vrlo jasan pravni okvir. Ispunjeni su svi formalni uvjeti da se BiH uputi zahtjev za članstvo u NATO. BiH je na vratima. Imamo konkretne rezultate posljednjih godina. Usvojili smo tri ANP-a. Usvojili smo u ovom sazivu Predsjedništva BiH više od 40 odluka u oblasti odbrane. Ispunjeni su svi formalni uslovi da se BiH uputi poziv za članstvo u NATO-u. Na ovom važnom sastanku predložio i neke konkretne prijedloge”, istakao je Bećirović.

(TIP)