Grad Tuzla: 21. aprila velika akcija čišćenja jezera Modrac, očekuje se više od 300 učesnika

U Gradskoj upravi Tuzle u utorak je održan drugi sastanak Organizacionog odbora povodom obilježavanja 22. aprila, Dana planete Zemlje, gdje su najavljene aktivnosti planirane za tu prigodu. Sportsko ribolovno društvo Tuzla i Grad Tuzla zajedno organizuju proljetnu akciju čišćenja i druženje na obali jezera Modrac, koja je zakazana za nedjelju, 21. aprila. Glavni cilj akcije je očistiti obalu jezera Modrac, istovremeno podižući svijest o važnosti zaštite životne sredine i prirodnih vrijednosti te potičući građane, udruženja, ustanove i preduzeća da se pridruže ovoj vrijednoj inicijativi.

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, istaknuo je važnost ove akcije: “Danas je održan drugi sastanak Organizacionog odbora u vezi s aktivnostima na čišćenju obale jezera Modrac, povodom obilježavanja Dana planete Zemlje. Siguran sam da će veliki broj nevladinih organizacija i njihovih članova doći da nam pomogne u ovoj aktivnosti i želimo da pokažemo kako treba da budemo odgovorni prema okolišu kako treba da štitimo naš okoliš i da ga čuvamo. Mislim da je ovo veoma značajan iskorak društvene odgovornost i ne samo nas kao jedinice lokalne samouprave, nego svih građanki i građana, nevladinih organizacija, preduzeća i svih drugih organizacija koji djeluju na području grada.”

“Želim izraziti zahvalnost gradonačelniku Zijadu Lugaviću koji je je prepoznao aktivnosti sportskih ribolovaca, koje se prije svega manifestiraju kroz naše domaćinstvo Svjetskom prvenstvu u sportskom ribolovu na jezeru Modrac. Njegova energija i angažman u mobilizaciji svih potencijala našeg grada su za nas izuzetno vrijedni. On postavlja primjer ne samo za Tuzlu, već i za širu regiju, što je očito po angažmanu ekipa iz Živinica i Lukavca. Iskreno se nadam da će se našoj akciji pridružiti građani, studenti, đaci, sportski ribolovci, uposlenici i mnogi drugi, te da će njihov broj premašiti našu procjenu od 300 ljudi. Vjerujem da će ovo biti predivno mjesto okupljanja i možda najljepše mjesto u Bosni i Hercegovini za provesti, 21. april – jezero Modrac,”kazao je predsjednik Sportskog ribolovnog društva Tuzla, prof.dr. Muris Đug.

Glavni koordinator akcije čišćenja, Sead Mustajbašić iz Gradske civilne zaštite Tuzle, naglasio je važnost zajedničkog angažmana: “Naš cilj je animirati građane da se pridruže ovoj akciji i pokažu odgovornost prema okolišu. Nakon akcije, molim sve građane da nakon dolaska na lokaciju odlažu svoje smeće u kontejnere koji će biti postavljeni i predviđeni za tu svrhu. Ukoliko kontejneri budu puni, neka nam bude svima obaveza da ponesemo sa sobom smeće i odložimo ga na adekvatno mjesto. Time ćemo osigurati da ova destinacija ostane čista i privlačna za našu djecu i buduće generacije. Naša će se ekipa potruditi da sve službe spašavanja i Gradski štab budu uključeni u akciju čišćenja i održavanja jezera i obale. Očekujemo i vašu pomoć u ovoj aktivnosti, koja će biti prilika za veliko druženje na lokaciji gdje ćemo pripremati hranu za sve učesnike nakon što završimo s čišćenjem.”

Sekretar Crvenog križa Tuzla, Sead Hasić posebno je istaknuo aktivnosti dobrovoljnog rada: “Izražavam svoje zadovoljstvo što nakon pola stoljeća ponovno oživljavamo aktivnosti dobrovoljnog rada, posebno na Kiseljaku, gdje je već 78 godina postojeća dionica puta pored jezera Modrac bila prepuštena zubu vremena da se uništava. Veliko hvala gradonačelniku što se osvrnuo na ovu važnu inicijativu koja doprinosi uređenju našega grada, kao i šireg područja. Od 21. aprila, Crveni križ i druge službe zaštite i spašavanja preuzet će logističke zadatke, uključujući pripremu hrane. Udruženje lovaca grada Tuzle zajedno s nama preuzima odgovornost za ovu aktivnost, a vjerujemo da će se i druge nevladine organizacije pridružiti. Nadamo se da ćemo stvoriti lijepe uspomene i poslati poruku mladima da je vrijeme da se posvete društvu za bolje sutra generacija koje dolaze.”

Video: RTV7

(TIP)

Komentar

  • Samo Bosna says:

    eto puna opština TZ uhljeba i dajdžića…sve to u kolonu po 1 i pravac na čišćenje Modraca

Komentari su zatvoreni.