Bosna i Hercegovina uskoro u Programu EU iz oblasti zdravstva vrijednom 5,3 milijardi eura

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, Vijeće ministara podržalo je priključenje Bosne i Hercegovine Programu EU4Health, čime će Bosna i Hercegovina postati dio najambicioznijeg programa Evropske unije u području zdravstva.

Taj program, s budžetom od 5,3 milijarde eura za period 2021. do 2027. godine, pruža značajnu finansijsku podršku za unapređenje zdravstvenih sistema u zemljama članicama EU i pridruženim članicama.

Sporazum bi trebalo da se primjenjuje od 1. januara 2024., što će omogućiti Bosni i Hercegovini da učestvuje u pozivima iz Programa za 2024. godinu.

Potpisivanjem Međunarodnog sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o pridruživanju Programu EU4Health, zdravstvenim institucijama i nevladinim organizacijama će biti omogućeno korištenje bespovratnih sredstava iz tog programa EU, što će značajno doprinijeti unapređenju zdravstvenog sektora u BiH.

Programom će biti finansiran širok raspon akcija koje su grupirane u četiri glavne oblasti: pripravnost za krize, promocija zdravlja i prevencija bolesti, zdravstveni sustavi i radna snaga u zdravstvu i digitalno zdravstvo.

USVOJEN ANEKS SPORAZUMA O RASPOLAGANJU I PRAVIMA NA POKRETNOJ IMOVINI

Savjet ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva obrane, usvojilo i Aneks Sporazuma o konačnom raspolaganju svim pravima i obvezama na pokretnoj imovini koja će i dalje služiti za potrebe obrane (Dobojski sporazum).

Generalni sekretarijat Savjet ministara BiH će pripremiti potpisivanje Aneksa Sporazuma s predstavnicima vlada Federacije BiH i Republike Srpske, a za potpisnika uime Vijeća ministara BiH određen je ministar obrane BiH Zukan Helez.

Aneksom se propisuje postupak i uvodi procedura komisione prodaje i izvoza viškova pokretne imovine koja je vlasništvo Bosne i Hercegovine – Ministarstva obrane BiH, uz potpuno poštivanje ustavne strukture BiH i nadležnosti svih razina vlasti. Radi se o viškovima naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava te sekundarnih sirovina nastalih u procesu njihove delaboracije i/ili uništenja, saopćeno je iz Savjeta ministara BiH.

Kako je navedeno, na ovaj način želi se omogućiti prodaja viškova naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, jer su za njihovo čuvanje u skladištima u proteklih 14 godina izdvojena značajna finansijska sredstva, uz gubitak prihoda.

Savjet ministara BiH dalo je potporu naporima i aktivnostima Ministarstva obrane na implementaciji “Perspektiva” programa tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala i “Preventiva” projekta zaštite mentalnog zdravlja i psihosocijalne asistencije u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama (OS) Bosne i Hercegovine u 2024. godini.

Prethodno je na sjednici usvojena Informacija o provedenim aktivnostima u ovim oblastima u 2023. godini.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je da je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojen Program rada Vijeća ministara BiH.

U obraćanju medijima nakon sjednice, Konaković je rekao da je formirana i Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga te data saglasnost na Sporazum o saradnji s Hrvatskom u oblasti stručne i savjetodavne podrške.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Agencije)