MUP HNK: Desetak osoba palicama i bakljama nasrnulo na četiri mladića

Grupa od desetak osoba sinoć je kod Stoca bejzbol palicama i bakljama napala četiri mladića.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona navode da je noćas, oko 00.10 sati, M.A. (2004.) iz Poplašića-Stolac prijavio da je upravljao vozilom marke Mercedes magistralnom cestom iz Mostara prema Stocu, kada je u mjestu Masline Stolac došlo do udara u zadnji dio njegovog vozila od strane vozila VW Golf V, NN registracijskih oznaka.

“Usljed udara njegovo vozilo je stjerano s ceste pred bivši dom. Iza vozila VW Golf stala su još dva vozila, vozilo marke BMW i VW Passat iz kojih je izišla grupa od oko 10 osoba, maskirani i s bejzbol palicama”, saopćeno je.

Dodaje se da su palicama lupali po njegovom vozilu, bacali baklje te nasrnuli na osobe koje su se skupa s njim nalazile u vozilu, nakon čega su ih palicama udarali po čitavom tijelu.

“Nakon toga su se vozilima udaljili u nepoznatom smjeru. Zajedno s prijaviteljem u vozilu su se nalazili E.G. (2003.) iz Stoca, D.B. (2002.) iz Gorice-Stolac i F.B. (2006.) iz Gorice-Stolac. Sva četvorica su zadobila ozljede neutvrđenog stupnja, te im je ukazana pomoć u DZ Stolac, nakon čega je D.B. upućen na CUM Mostar, dok su E.G., M.A, i F.B. upućeni u RMC dr. Safet Mujić Mostar. Lice mjesta je osigurano od strane policijske patrole PS Stolac do jutarnjih sati kada će se vršiti očevid”, navodi se u izvješću.

Iz FK Iskra Stolac napisali su na svojoj Facebook stranici kako su napadači dio navijačke skupine Ultras, naglasivši da su među ozlijeđenima tri igrača Iskre i jedan maloljetni dječak.

Dizdar: U Stocu brutalno pretučeno četvero povratničke djece

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar saopštio je na svom Facebook profilu da je u Stocu noćas pretučeno četvero povratničke djece.

“Noćas je Stocu pretučeno četvero povratničke djece, četiri zlatna momka. Mučki su im zasjedu na povratku sa utakmice u maniru najokorjelijih razbojnika napravili nepoznati počinitelji sa više automobila na ulazu u Stolac, objavio je Dizdar.

Dizdar je dodao da su ih počinioci, zatim, brutalno pretukli, mučili.

“Ovakvo nasilje mora biti hitno i najstrože kažnjeno. Podrška mladićima i njihovim porodicama mora biti bezuvjetna, odlučna i jasna, kao i reakcija policije i pravosuđa. Predugo, već više od 25 godina kada su napadi na povratnike u pitanju slušamo fraze o “istragama u toku” i “nepoznatim počiniteljima”. Dosta je više”, istakao je Dizdar.

On je naglasio je da nasilje nad povratnicima mora biti odmah sankcionisano.

“Od MUP-a i Tužilaštva očekujem reakciju, brzu istragu, privođenje i osudu kriminalaca – ništa manje od toga. Krug mogućih počinitelja nije posebno veliki. Od svih činitelja društvenog poretka, od lokalnog do državnog nivoa, očekujem jedinstvenu, nedvosmislenu podršku povratnicima. Ministarstvo će iz svoje nadležnosti učiniti sve za ove mladiće i njihove porodice”, naveo je Dizdar.

(TIP/Izvor: Fena)