Delić najavio izmjene Zakona: Jačanjem hraniteljstva smanjujemo institucionalno zbrinjavanje djece

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić najavio je izmjene i dopune Zakona o hraniteljstvu u FBiH podsjetivši da je to Zakon koji umnogome utječe na smanjenje i prevenciju broja smještene djece u institucijama, te da se izmjenama zakona nastoji dodatno osnažiti institut hraniteljstva.

– Jasno je da stavljamo naglasak na osiguranje sigurnog, podržavajućeg i kvalitetnog okruženja za djecu bez roditeljskog staranja i da podržavamo deinstitucionalizaciju jer svako djete zaslužuje i ima pravo na dom i porodicu. Uvjereni smo da su izmjene i dopune Zakona o hraniteljstvu od suštinskog značaja i na tome ćemo raditi, zajedno sa partnerima iz vladinog i nevladinog sektora – kazao je ministar.

S ciljem jačanja instituta hraniteljstva izmjenama i dopunama Zakona o hraniteljstvu radna grupa počela je s radom, a u narednom periodu razmatrat će teme kao što su jačanje podrške i nadzora nad hraniteljskim porodicama, profesionalizacija hraniteljstva, pružanje dodatne podrške hraniteljima i osiguranje da djeca koja su povjerena u hraniteljstvo imaju najbolje moguće uslove za rast i razvoj.

Jedna od ključnih tačaka izmjena je jačanje i promocija specijalnog i hitnog hraniteljstva, što će omogućiti bržu i efikasniju reakciju na potrebe djece koja se nalaze u izuzetno teškim situacijama.

Dodatno, promocija hraniteljstva iziskuje posebnu pažnju, s ciljem privlačenja novih hranitelja i osiguranja kontinuirane podrške djeci bez roditeljskog staranja.

– Nastojimo izmjenama Zakona doprinijeti osiguranju stabilnijeg i sigurnijeg okruženja za djecu u hraniteljskim porodicama, smanjiti i prevenirati smještaj djece bez roditeljskog staranja u institucije trajnog zbrinjavanja – kazao je ministar Delić, uz najavu da je Ministarstvo imenovalo radnu grupu koja će u narednih šest mjeseci raditi na pripremama izmjena i dopuna tog zakona – navodi se u saopćenju federalnog ministra rada i socijalne politike. 

(TIP/Izvor: Fena)

Komentar

  • ↔ Transfer 41 656 $. GЕТ => https://telegra.ph/BTC-Transaction--289813-03-14?hs=17770c54625744a75978d44823c00482& ↔ says:

    t6grpf

Komentari su zatvoreni.