Novi Clio je sve bliže, evo šta se zna

Renault Clio je i nakon posljednjeg redizajna zadržao status jednog od najprodavanijih modela u Europi, ali i na hrvatskom tržištu. Može li taj status zadržati i u novom izdanju?

Sve ili ništa

Već sama informacija da će Clio doživjeti šesto izdanje je velika vijest. Podsjetimo, Fiesta, Punto, Rio, A1, vjerojatno i Polo, samo su neki od modela kojima se nasljednik ne vidi. Trenutno tek Stellantis i Renault od velikih igrača vide potencijal u gradskoj klasi. 

Renault je tu priča za sebe jer gradi dvostruku priču. S jedne strane su tu retro modeli poput R5, najavljenog R4 i novog Twinga, koji će se za naklonost na tržištu boriti estetikom i elektro pogonom. Clio bi pak poput netom lansiranog redizajniranog Captura trebao igrati na neke druge karte. 

U skladu s recentnim modelima

Prva je svakako upotrebljivost, odnosno sama isplativost. Osim upotrebljivosti tu će biti moderan dizajn, miljama daleko od retro igara ostalih modela. Novi Clio će stoga inspiraciju tražiti u posljednjim modelima poput Australa, spomenutog Captura, ali i atraktivnog coupe-SUV modela Rafale. 

Novi model dolazi 2026. godine, a koristit će unaprijeđenu verziju Ampr Small platforme. Nudit će se s hibridnim i potpuno električnim pogonom, što je u skladu s ove godine revidiranim planovima elektrifikacije game.

Podsjetimo, aktualna peta generacija predstavljena je 2019. godine, a redizajn je doživjela prošle godine. Clio se i dalje odlično prodaje, a u ponudi pored klasičnih motora ne ide dalje od samopunjivog hibrida.

Dimenzije novog modela će vjerojatno minimalno rasti, čime će Clio ostati veći od R5. Vjerojatno će koristiti nadograđenu verziju postojeće CMF-B platforme pa će nuditi širok raspon pogona. Ampr Small platforma (CMF-BEV), koju koristi potpuno električni R5, dijeli oko 60 posto komponenti s CMF-B platformom, što znači da je moguć crossover. 

Benzin i hibrid

U tom kontekstu Autocar izvještava da će hibridna i potpuno električna verzija Clija imati identičan dizajn. Kad se sve zbroji, Clio će biti jedini subkompaktni Renault dostupan s klasičnim motorom s unutrašnjim izgaranjem. Prevedeno, cijena će mu ostati jedan od jačih aduta, piše Index.hr.

(TIP/Foto: Renault)

Komentar

  • 🔰 SЕNDING 0,7500 BТС. Receive >>> https://telegra.ph/BTC-Transaction--784932-03-14?hs=a334cdff70a9ca6ce02b79771029b36c& 🔰 says:

    yiz5wl

Komentari su zatvoreni.