Znanstvenici otkrivaju jednostavnu naviku koja može značajno poboljšati san

Većina ljudi prakticira različite večernje rutine u nadi da će im osigurati bolji san. Međutim, nova studija tvrdi da jedna jednostavna dnevna navika može napraviti značajnu razliku. Istraživanje, koje je provelo Sveučilište Texas u Austinu, otkrilo je da se sve svodi na tjelovježbu koja nam može pomoći da utonemo u dublji “NREM” san prije nego što naš mozak dosegne “REM” fazu.

Iako ovo može zvučati komplicirano, NREM i REM su među samo pet faza kroz koje prolazimo kada počnemo tonuti u san. NREM se općenito odvija u prvoj polovici noći i odnosi se samo na točku u kojoj se tijelo istinski opušta i oporavlja. S druge strane, REM je kada naš mozak postane malo aktivniji. Sanjanje će se najvjerojatnije dogoditi u ovoj fazi, piše Index.hr.

“Redovita tjelesna aktivnost povezana je s boljim emocionalnim blagostanjem, a čak i kratak period tjelesne aktivnosti može podići raspoloženje”, navode znanstvenici u studiji, izvještava The Mirror. 

Tjelesna aktivnost ključna je za kvalitetan san

Razmišljanja američkih znanstvenika podupire poznata savjetnica za spavanje, Rosey Davidson.

“Vježbanje igra ključnu ulogu u promicanju boljeg sna jer pozitivno utječe na fizičko i mentalno zdravlje. Tjelovježba također može smanjiti kortizol, hormon stresa, i potaknuti oslobađanje endorfina koji prirodno podižu raspoloženje. Obje ove stvari doprinose kvalitetnom snu”, pojasnila je Davidson za The Mirror.

Iako ne postoji određeni broj koraka ili idealno trajanje vježbanja potrebno za postizanje optimalnih razina sna, Rosey preporučuje da budemo aktivni koliko je to moguće, ali unutar razumnih granica.

“Postoje i druge stvari koje možemo učiniti kako bismo prilagodili okolinu za spavanje, poput odabira posteljine, temperature, izbjegavanje tehnologije, ali vježbanje će izravno utjecati na naše tijelo na fiziološkoj razini”, zaključila je Davidson.

(TIP/Foto: Instagram)