OO PDA Banovići: Lapčević nastavlja neustavno i nezakonito vođenje sjednica

Sjednica općinskog vijeća održana 05.04.2024. godine na zahtjev većine u vijeću, a povodom preispitivanja Odluke o proglašenju Budžeta, ponovo je nezakonito prekinuta, navode iz OO PDA Banovići.

˝Kada je u pitanju proglašenje Budžeta od strane načelnika, kao rezultat opstrukcija svih predhodnih sjednica je upravo samo proglašenje, jer je uz pomoć nezakonitog djelovanja Lapčevića onemogućio vijećnicima da učestvuje u kreiranju i donošenju istog, kako bi sam proglasio Budžet˝, saopštili su.

Prema njihovim navodima, upravo zbog tih opstrukcija i cilja da sam proglasi Budžet, ispaštali su građani, uposlenici, učenici, studenti i td., a vijeću je prvi prijedlog Budžeta ponuđen 29.03.2024. godine, na samoj sjednici, a vijećnici nikada nisu isti dobili na uvid, što je razlog njihopvog nedolaska na sjednicu.

˝Gutić je imao skoro četiri mjeseca da predloži Budžet, a čekao je zadnji dan. Nakaradna politika Gutića je upravo ta da vam da ono što vam je predhodno oduzeo da bi izigravao spasitelja, što je primjer na platama zaposlenika opštine.O njegovom moralisanju i navodnom brigom za građane najbolje govore cijene komunalnih usluga građanima koje su najskuplje u Državi, sve drugo je predizborna kampanja.Anarhija koju provodi Lapčević u OV Banovići po nalogu Bege Gutića još jednom pokazuje zašto insistiramo na smjeni rukovodstva općinskog vijeća˝, saopštil isu iz OO PDA Banovići.

Obzirom da su sve dosadašnje odluke o proglašenju Budžeta od strane načelnika proglašene neustavnim mi smo tražili su da se ista odluka preispita.

˝Ponovo je na sceni bio Lapčević koji umjesto da se vijeće izjasni o svim prijedlozima kako nalaže Poslovnik u članu 93. Stav 4, isti ponovo izigrava sudiju i preuzima ovlaštenja vijeća, ne dozvoljavajući da se vijeće izjasni o svakom prijedlogu i ponovo prekida sjednicu.Predlaganje zaključaka vijeću ima pravo svaki vijećnik i o tome vijeće donosi konačnu odluku većinom glasova, a ne pojedinac, kako to misli da može Lapčević.U svom izgovoru o prekidanju sjednice kao i na ranijim sjednicama ne poziva se niti na jedan član Poslovnika, jer ne postoji˝, istakli su iz PDA.

˝Zakonit i poslovnički ispravan način preispitivanja Odluka vijeća je isti kao i za Odluke načelnika koji su mi kao većina pokrenuli sa posljednjom sjednicom, a ovo što radi Lapčević, izigravajući sudiju, je anarhija i bezakonje koje traje već 9 mjeseci.Tumačenje Zakona od strane Bege Gutića i njegovih kadrova pokazalo se najbolje na primjeru Rudnika, gdje su obje uprave, poštujući presumpciju nevinosti, na optuženičkim klupama.Vijećnici većine u OV Banovići paralelno poduzimaju sve pravne radnje, a o epilogu će zadnju riječ dati institucije Države˝, navodi se u saopštenju.

(TIP)

Komentar

  • Maribor says:

    Davno ste to mogli uradit,čim ste pridobili 2 vijećnika,medjutim niste bili pametni,htjeli ste ga ,,otrest,,A on otreso vas,iza svega stoji znanje ili neznanje

Komentari su zatvoreni.