Solarna elektrana u Elektrotehničkoj školi u Tuzli!

Potpisivanjem Aneksa Memoranduma o saradnji u sklopu projekta “EE FAZA III”, kojeg provodi Švicarski Caritas u partnerstvu sa Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okolice TK i Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, ozvaničen je početak implementacije mjera energetske efikasnosti na školskim objektima u Svojatu i Babićima, te izgradnji solarne elektrane na objektu Elektrotehničke škole u Tuzli.

„U sklopu projekta, Caritas Švicarske zajedno sa svojim partnerima, provodi aktivnosti usmjerene na energetsku efikasnost i korištenje obnovljivih izvora energije, s ciljem demonstracije i promocije efekata novih i čistih tehnologija u cilju poboljšanja sposobnosti prilagodbe klimatskim promjenama. U 2024. godini predviđeno je ulaganje od 180.000,00 KM od čega Ministarstvo za prostorno planiranje TK participira sa 100.000 KM. Osim ove aktivnosti predviđena je i izgradnja solarne elektrane na objektu Elektrotehničke škole u Tuzli koja će snabdijevati školu potrebnom električnom energijom. Istovremeno će poslužiti i kao primjer za druge objekte u Tuzlanskom kantonu i kao mjesto dodatne edukacije za novo zanimanje Instalater solarnih sistema koje će prve polaznike primiti u školskoj 2024/25. godini, istakla je Anna Goos, direktorica Caritasa Švicarske za Bosnu i Hercegovinu.

„Pored mjera energetske efikasnosti koji se provode kroz ovaj program želim naglasiti da cijeli ovaj segment ima i edukativni dio, gdje će učenici učiti o obnovljivim izvorima energije i o nužnost da se izvrši tranzicija kad čistim energijama. U tom kontekstu veoma nam je važno iskustvo koje ima Švicarski Caritas i koji nam pomaže u kreiranju naših mjera javne politike. Također želim naglasiti da smo da smo kroz ovu saradnju uveli novo zanimanje –  monter fotonaponskih sistema“, kazao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Anela Ajšić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice TK akcenat je stavila na stvaranje preduslova izgradnje fotonaponskih sistema. „Što se tiče izgradnje solarnih fotonaponskih sistema u Tuzlanskom kantonu, možemo reći da smo prije svega riješili zakonsku regulativu, usaglasili je sa potrebama građana i privrednih subjekata na području Tuzlanskog kantona kako bi im olakšali pristup postavljanja odnosno montiranja solarnih fotonaponskih sistema. Tako što smo još u 2022. godini olakšali izgradnju, odnosno montažu da nije potrebno izdavanje izdavanje urbanističke i građevinske dozvole, a samim time i upotrebne dozvole, kao i zadnje izmjene Zakona o prostornom uređenju i građenju, gdje je Skupština Tuzlanskog kantona usvojila određene amandmane koji su omogućili postavljanje solarnih fotonaponskih sistema i na poljoprivredno zemljište, tzv. izgradnju agrosolara“, istakla je ministrica Ajšić.

Potpisivanje Aneksa Memoranduma bila je prilika da se razgovara o planovima Caritasa Švicarske za naredni period i nastavku upješne saradnje na projektima zelene tranzicije.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Добрый день всем! Приобретите российский диплом по выгодной цене с гарантией прохождения проверок и доставкой в любой город РФ! http://saksx-attestats.ru/…

  2. В настоящей экономической обстановке, где неожиданные финансовые обязательства могут возникнуть в любое время, поиск надежного и удобного источника финансовой помощи…

  3. В настоящей экономической обстановке, где неожиданные финансовые обязательства могут возникнуть в любое время, поиск надежного и удобного источника финансовой помощи…