Direktor EP BiH govorio o gubitku od 140 miliona KM pa otkrio kome će poskupjeti struja

Gost emisije Rezime FTV-a bio je Sanel Buljubašić, v.d. direktora Elektroprivrede BiH.

Odgovarajući na pitanje hoće li i kada poskupjeti struja, kaže da Elektroprivreda još uvijek nije zvanično podnijela zahtjev pred regulatorom FERK-om za tarifiranje cijena električne energije.

Dodaje da se u ovom trenutku razmatraju blok tarife i cilj Elektroprivrede je, kaže, da u ovoj i narednim godinama pokušamo štedjeti električnu energiju.

„Krajem 2021. počeo je trend pada proizvodnje električne energije u Elektroprivredi. Zato smo pristupili izradi modela blok tarifa gdje ćemo građanima pokušati objasniti da se moramo početi pridržavati energetske efikasnosti i štedjeti električnu energiju. U blok tarifama za 60 posto građana ne bi trebalo da dođe ni do kakvog povećanja električne energije, a svega nekih tri posto su veliki potrošači. Oni koji budu više trošili, više će i plaćati. Želimo da se učimo kako to postupa i Evropska unija. Želimo da ukažemo da moramo štedjeti električnu energiju“, rekao je Buljubašić.

Upitan kako će pokriti minus od 140 miliona KM, Buljubašić naglašava da je ‘poenta na uštedama’.

„Mi smo prošlu godinu imali ugovorene količine isporuke uglja iz koncerna prema Elektroprivredi za 5,5 miliona tona, ukupno je isporučeno 3,5, što je daleko ispod ugovorenih količina, zato je apostrof na uštedi energije u narednom periodu. Trebamo znati da su naša termo i hidro postrojenja koja proizvode električnu energiju iz prošlog vijeka, a ono što planiramo raditi kada su u pitanju remonti i revitalizacije su Blok 4 u Tuzli i Blok 6 u Kaknju. Kroz ovaj pristup želimo da osiguramo neovisnost FBiH da proizvodimo električnu energiju za vlastite potrebe. U prethodnih nekoliko godina imamo jako veliki trend pada proizvodnje uglja“, pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, 31. januara prošle godine prethodna Uprava je dostavila dokument u Vladu FBiH, gdje je jasno projicirano da će do kraja 2023. gubitak u Elektroprivredi iznositi 90 miliona, a razlika u odnosu na plan poslovanja koji je usvojen krajem 2022. je bila 206 miliona KM.

„Apostrofirane su niske količine uglja na depoima u termoelektranama u Tuzli i Kaknju i niska proizvodnja uglja u tom periodu. Ova Uprava je kao vršilac dužnosti došla 24. avgusta prethodne godine, uradili smo revidirani plan poslovanja i naš procijenjeni gubitak je bio 79 miliona. Šta se desilo od 79 do 141 miliona? Nažalost, u jednom periodu smo morali kupovati električnu energiju zbog nedostataka količina uglja i ispada u termoelektranama. I na to smo potrošili dodatnih 25 miliona. Također, tu su i otpisi prethodno nerealiziranih investicija, 36 miliona smo samo bili obavezni da uplatimo Upravi za indirektno oporezivanje. Sve je to dočekalo ovu Upravu. Poduzeli smo mjere štednje. Uštedjeli smo 16,1 milion KM. Uštedjeli smo 1,1 milion na plaćama. Planom poslovanja koji smo usvojili Elektroprivreda 2024. treba da posluje sa dobiti od 800 hiljada KM“, kazao je Buljubašić.

Govoreći o dugoročnom rješenju za RMU Zenica, naglasio je da je taj rudnik u jako teškoj situaciji.

„Mi kad smo došli kao nova uprava, Zenica je bila u radničkom neposluhu već duži period. Pokušali smo na sve načine da taj rudnik oživimo. Dogovorili smo da će Elektroprivreda zajedno sa Rudnikom krenuti u program zbrinjavanja viška rudara, mi smo zbrinuli 199 rudara. Stvarali smo finansijsku mogućnost da Zenica ponovo oživi. Rudnik Zenica ima troškove posljednjih tri-četiri mjeseca 10,1 milion za plate, ukupno zarade 3 miliona. Tamo je problem i kvaliteta i količina uglja“, rekao je Buljubašić.

(TIP/Izvor: federalna.ba)

2 komentara

  • Samo Bosna says:

    njegova inteligentna faca nam sve govori

  • samo istina says:

    jako je mudar, čuj ko više troši više će plaćati… a kako je bilo lo do sada..kakav uhljeb majko mila, bježite omladino nema ovdje ničega za vas

Komentari su zatvoreni.