Odani pas uginuo jer je ostao uz čovjeka koji je skupa s njim pao s litice na stijene

Uginuo je odani pas koji je ostao uz bok svog ozlijeđenog vlasnika koji je u srijedu ostao zarobljen na stijenama plaže Perranporth u Cornwallu zbog nadolazeće plime. Muškarčev plač su čuli turisti koji su oko 16 sati pozvali hitnu pomoć. Spasilački timovi obalne straže iz St Agnesa i Newquaya, helikopter obalne straže i spasioci s čamcem za spašavanje krenuli su na opasnu misiju spašavanja.

Spasioci misle kako je muškarac pao sa staze na stijene te su ga prebacili helikopterom u bolnicu. Muškarčev vjerni pas je ostao na stijeni. Životinja je bila u lošem stanju, no spasioci, unatoč svim naporima, nisu mogli doći do nje. “Izražavamo sućut osobi koja je izgubila svog voljenog psa u ovom incidentu”, rekao je glasnogovornik obalne straže St Agnes.

“Nakon nekog vremena, spasilački časnik St Agnesa Tom uočio je psa, ali nažalost ga nismo uspjeli spasiti jer je bilo preopasno. Primarna dužnost obalne straže St Agnes je spašavanje života. Uvijek je izazovno kada naši napori ne rezultiraju ishodom kojem težimo. Duboko smo ožalošćeni zbog ishoda ove konkretne misije”, dodao je glasnogovornik.

“Čovjek je pao na stijene, njegov pas je ostao uz njega”

Svjedok Bruce Hargrave rekao je da je čovjek koji je šetao svog psa pao s obalne staze iznad plaže Perranporth. Rekao je da su neki prolaznici iz Perran Sands Holiday parka čuli njegove vapaje za pomoć i pozvali hitnu.

“Bio sam na liticama i fotografirao ptice veći dio poslijepodneva kada sam čuo helikopter. U početku sam mislio da je to vježba, ali kad sam vidio mladu djevojku kako plače i razgovarao sa svojom mamom, brzo sam shvatio da je to pravi incident. Plima je nadolazila brzo i plaža ispod litica bila je pod vodom. Čovjek je pao na stijene i ozlijedio nogu. Njegov pas je ostao uz njega”, rekao je i dodao:

“Dolazili su veliki valovi i razbijali se o stijene, ali srećom, jedna obitelj na obalnom putu čula je njegove vapaje u pomoć i pozvala obalnu stražu. Svi su bili dosta emotivni. Kad sam otišao s mjesta događaja, pripadnici obalne straže su na liticama postavljali užad kako bi se mogli sigurno spustiti do stijena i nastaviti potragu za čovjekovim psom”.

“Sve je bilo jako dramatično”

“Stajali smo na litici iznad i promatrali spašavanje. Bilo je tako vjetrovito i jako hladno i valovi su bili veliki, čak i za spasioce u čamcima za spašavanje”, napisala je svjedokinja Jen Greenslade na Facebooku.

“Bili smo u Perranporthu za moj rođendan u srijedu. Oko 16:30 otišli smo na vrh litice kako bismo bolje vidjeli plažu. Vidjeli smo helikopter kako se pojavljuje i brzo smo shvatili da bi netko mogao biti u nevolji. Uskoro je naišao i čamac za spašavanje. Sve je bilo vrlo dramatično”, rekao je Steve Finnay (49) koji je snimio spašavanje.

“Odveli su čovjeka u bolnicu, ali nisu mogli na vrijeme doći do psa. Ipak je to bio hrabar pokušaj spašavanja. Još jedna obitelj rekla je da je čula vrisku, ali mi nismo mogli čuti ništa zbog udara valova i jakog vjetra”, dodao je.

“Slomljeno mi je srce”

Druga svjedokinja spašavanja, Michelle Mason, dodala je da su ekipe dvaput izašle kako bi pokušale pronaći psa prije nego što su bile prisiljene odustati zbog žestokog vremena.

“Izgledalo je kao da ne mogu doći do tipa – stoga je helikopter obalne straže vitlom spustio njihovog tipa i oni su vitlom gurnuli čovjeka u helikopter. Bilo je nekoliko policajaca obalne straže na litici koji su pazili na psa. Pokušavali su ga spasiti nekoliko puta, ali bez uspjeha. Valovi su bili stvarno veliki pa se činilo da su male šanse za pozitivan ishod. Slomljeno mi je srce”, rekla je za MailOnline.

(TIP/Izvor: Index.hr/Foto: Facebook)