Jasmin Kadić: Ne možemo mirno gledati da sistem ubija onkološke pacijente jednako kao i rak

Onkološki, životno najugroženiji pacijenti i dalje moraju na zračenja ići u druge kantone i gradove, desetinama kilometara udaljene, što za mnoge od njih ima fatalne posljedice, smatra predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke u Tuzlanskom kanton, Jasmin Kadić.

“Uređaji za radioterapiju u tuzlanskoj bolnici nisu u funkciji od sredine februara prošle godine, dakle više od godinu dana, a onkološki pacijenti umiru.Novi aparati za radioterapiju onkoloških pacijenata u UKC-u Tuzla nisu nabavljeni jer je dva puta u proteklih godinu dana obaran tender zbog žalbi.Nakon niza naših apela Tužilaštvo Tuzlanskog kantona pokrenulo je istrage o više navoda i prijava kada je riječ o nabavci aparata za radioterapiju i obaranju tendera, ali nakon gotovo pet mjeseci nijedna optužnica nije podignuta˝, kazao je Kadić.

Prema njegovom mišljenju, ovo je eklatantan primjer da je politika vođena proteklih godina ne samo upropastila zdravstveni sistem do te mjere da sve manje može odgovoriti zahtjevima onih zbog kojih postoji, dakle pacijentima, a sve to zbog korupcije koja je u svim izvještajima međunarodnih institucija na vrhu ljestvice u BiH.

˝Dok oboljeli od malignih bolesti u Tuzli čekaju na liječenje, vodile su se političke borbe oko upravljačkih prava u UKC-u Tuzla i to je bilo važnije od ljudskih života. Problem UKC Tuzla osvijetlio je i kriminal u javnim nabavkama koje su kreirane tako da bi se pojedinci mogli obogatiti, a opet nauštrb ljudskih života.Na površinu je isplivala i neefikasnost pravosuđa koje u nedogled ispituje prijavljene sumnjive radnje, a bez konkretnih pomaka˝, istakao je Kadić.

Podsjećamo, na netransparentnost u javnim nabavkama u bolnici u Tuzli upozoreno je i u federalnom revizorskom izvještaju za ovu zdravstvenu ustanovu. I UNDP je u svom izvještaju iz juna prošle godine upozorio da je sistem javnih nabavki u Bosni i Hercegovini u velikoj mjeri koruptivan i netransparentan.

˝Kada je trojka preuzela vlast prvo smo detektovali probleme koje su kreirali i ostavili prethodnici i spoznali kakve su sve šeme napravljene da se opljačkaju građani ove zemlje. Mi u Našoj stranci smo opredijeljeni i predano radimo na tome da uočimo te nagomilane probleme, pokušamo ih riješiti, pratimo procese koji se odvijaju i podsjećamo i napominjemo i nećemo odustati dok se stvari ne dovedu do kraja˝, istakao je Kadić i dodao: ˝ Insistirat ćemo na tome da se građanima, u ovom slučaju pacijentima, vrati pravo na liječenje jer su decenijama izdvajali sredstva za zdravstveno osiguranje.Nećemo popustiti niti dopustiti da se normalizuje stanje u kojem je preči džep pojedinaca od pacijenata kojima aparati za radiološku terapiju znače život. Ne možemo mirno gledati da sistem ubija onkološke pacijente jednako kao i rak˝.

(TIP)