Ambasada SAD-a: Dodik i njegove ulizice napali državnu strukturu i Dejtonski sporazum

Zaključci i zakon koje su Milorad Dodik i njegovi partneri u vladajućoj koaliciji Republike Srpske juče progurali kroz Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS) predstavljaju izravan napad na državnu strukturu Bosne i Hercegovine i Dejtonski mirovni sporazum. Kao što gospodin Dodik i njegovi ortaci često rade, pokazali su prezir prema demokratiji i političkom pluralizmu koristeći nečuven jezik u obraćanju članovima Skupštine koji su se suprotstavili tim mjerama. Nažalost, ovo je u skladu sa tekućom kampanjom gospodina Dodika čiji je cilj lišavanje građana Republike Srpske njihovih temeljnih prava i sloboda, poručili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Ističu kako nije iznenađujuće da su “Dodik i njegove ulizice” napali ono što je nedavno učinio visoki predstavnik s ciljem jačanja integriteta izbornog procesa, jer “slobodni i fer izbori jesu egzistencijalna prijetnja strankama koje se oslanjaju na prevaru da bi se održale na vlasti”.

– Nacrt Izbornog zakona RS koji je usvojen juče uzurpirao bi državne nadležnosti i stvorio paralelni izborni sistem. To je još jedan primjer destruktivne, antidejtonske politike gospodina Dodika koja stoji na putu integraciji Bosne i Hercegovine u euro atlantske institucije. I nemojte se zavaravati, napredak koji je Bosna i Hercegovina nedavno ostvarila u procesu evropskih integracija, iako je dobrodošao, ostvaren je uprkos, a ne zahvaljujući gospodinu Dodiku. Ako gospodin Dodik želi olakšati zatvaranje Ureda visokog predstavnika i ubrzati integraciju BiH u evropske institucije, može to uraditi angažovanjem u konstruktivnim pregovorima čiji je cilj postizanje koncenzusa i kompromisa, kao i prihvatanjem reformi koje su u skladu sa evropskim standardima, umjesto što im se opire politikom blokiranja, ucjena i maltretiranja – napisali su još iz Ambasade na platformi X.

Jučerašnja sjednica NSRS, kako se dodaje,  još je jedan dokaz “da gospodinu Dodiku nije stalo do ljudi u ovoj zemlji, uključujući stanovnike Republike Srpske i da je spreman žrtvovati prosperitet svojih birača za sopstvene političke i finansijske interese”.

– Sjedinjene Države daju čvrstu podršku teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine i nastaviće koristiti sredstva kojima raspolažu kao odgovor na antidejtonsko djelovanje – stoji u reakciji američke ambasade u BiH.

(TIP/Izvor; Fena/Foto: Ilustracija)