Skupština TK usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica

U Tuzli je u četvrtak održana 21. redovna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona. Donesen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o značajnim datumima i ličnostima na području Tuzlanskog kantona. Među značajne datume za Tuzlanski kanton uvršten je 16. juli – dan proboja jedinica 28. divizije iz Srebrenice – zaštićene zone UN-a i dolazak na slobodnu teritoriju. Stvoren je i pravni osnov da Skupština i Vlada Kantona mogu, posebnim odlukama omogućiti obilježavanje i drugih datuma i ličnosti za koje se ocijeni da su u određenom vremenu od značaja za Kanton, a koji se ne obilježavaju svake godine.

Skupština Tuzlanskog kantona je donijela i Zakon o dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Tuzlanskog kantona. Dopunama je predviđeno formiranje organizacione jedinice za imovinu i imovinsko-pravne poslove unutar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice, čime se ovom Ministarstvu vraćaju poslovi vezani za imovinsko-pravne i druge stvarno-pravne poslove u vezi sa imovinom Tuzlanskog kantona i kantonalnih organa i institucija.

Donesen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica. Zakonom se omogućava da branioci i članovi njihovih porodica sa područja Tuzlanskog kantona budu u istom položaju kao i lica koja svoja prava i novčane prinadležnosti ostvaruju putem federalnog budžeta. Između ostalog, za ratne vojne invalide – lica sa paraplegijom utvrđeno je pravo na terapijsko liječenje hiperbaričnom komorom.

Skupština Tuzlanskog kantona je donijela Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o zaštiti akumulacije “Modrac”. Time je ovaj zakon usklađen sa federalnim Zakonom o vodama te kantonalnim Zakonom o vodama i Zakonom o prostornom uređenju i građenju, radi omogućavanja provođenja inspekcijskog nadzora.

Donesen je Program rada Skupštine Tuzlanskog kantona za 2024. godinu. U okviru normativne djelatnosti planirano je donošenje 29 zakona, odluka, strategija i planova, a u okviru analitičko-informativne djelatnosti planirano je razmatranje 57 izvještaja, informacija i analiza. Osim toga Skupština će na svojim sjednicama, između ostalog, razmatrati i informacije federalnih organa koji imaju organizacione jedinice na području Tuzlanskog kantona, mišljenja na federalne propise za koje je podijeljena nadležnost između kantona i Federacije BiH te sva ostala pitanja koja se tokom 2024. godine nametnu kao posebno važna, a koja su u nadležnosti Skupštine Tuzlanskog kantona.

Skupština Tuzlanskog kantona je donijela Odluku o izmjenama Odluke o izboru i imenovanju članova u stalna i povremena radna tijela Skupštine te prihvatila Godišnji izvještaj o radu Kantonalne uprave civilne zaštite za 2023. godinu, Izvještaj o realizaciji novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini, Izvještaj o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona za period 01.01-31.12.2023. godine te Izvještaj o radu Kantonalne agencije za privatizaciju Tuzla za period 01.01-31.12.2023. godine.

(TIP)

2 komentara

  • certainly like your website but you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts Many of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to inform the reality nevertheless I will definitely come back again

  • qweqtt says:

    I was recommended this website by my cousin I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty You are wonderful Thanks

Komentari su zatvoreni.