Dodik: ‘U BiH se više neće praviti nikakvi planovi sa evropskim partnerima’

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su nakon nametanja Izbornog zakona na udaru i Bošnjaci u BiH, te da se u BiH više neće praviti nikakvi planovi sa evropskim partnerima dok se ovo pitanje ne riješi. Dodik je ukazao na “podaništvo Bošnjaka” u BiH, upitavši da li se sa njima treba nešto dogovarati jer su spremni da podrže nametanje rješenja.

“Uvjereni su da će dobiti šta žele. Ne možemo se u BiH dogovoriti da se potvrdi nešto što piše u ustavu, a to je da parlament donosi zakone. Muslimani prihvataju da to radi neko drugi i predstavlju to kao da i mi treba da prihvatimo”, istakao je Dodik u Narodnoj skupštini na posebnoj sjednici.

On je istakao da je parlament jedino mjesto gdje se mogu donositi zakoni i da je nametanje Izbornog zakona doneseno zbog aplauza Bošnjaka. “Grdno se varaju ako će nas tako držati u BiH. Zar ste toliko ludi da vjerujete da Amerika može nametnuti šta hoće. Nametnuli su mi sankcije. Pa šta”, upitao je Dodik.

Ako Bošnjaci nastave sa podaništvom Americi, Dodik smatra da se time zatvaraju vrata BiH. “Kada dobijate status kandidata, dobijate ovaj šamar. Nastavićemo da vodimo politike koje su u interesu Republike Srpske”, istakao je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska dio Dejtona, jaka i nesalomljiva, kao i da samo Republika Srpska i Federacija mogu sporazumno da mijenjaju Ustav. 

Dodik je u obraćanju rekao da Republika Srpska nije problem, da je mir neprikosnoven i jak i da su političke borbe u Republici Srpskoj u funkciji jačanja pozicije, a ne ugrožavanja mira i stabilnosti.

Poručio je da neće odustati od odbrane Republike Srpske i srpskog naroda i da nikad neće žrtvovati interese Republike Srpske zbog ličnog komoditeta.

“Neću da odustanem, ne bojim se, krećem u novu fazu političke i svake druge borbe za Republiku Srpsku”, poručio je Dodik.

Dodao je da je nametanje odluka planirano, ali da je time samo zaboden nož u leđa BiH.

“Neko ko nema legitimitet nameće određena rješenja. Oni nas ne slušaju i smatraju da smo nebitni i podsmijavaju nam se. Donošenje i nametanje nekih zakona je nešto što je planirano. Htio se zabiti nož u leđa BiH. Bolno je sada čupanje tog noža, i biće bolno”, rekao je Dodik.

Govoreći o programima razvoja EU, Dodik je naveo da Republika Srpska za naredne četiri godine može da povuče 300 miliona eura iz programa razvoja EU. “Svoje školske programe moramo prilagoditi onima u EU, odnosno da se kaže da postoji roditelj jedan i roditelj dva. Neću da živim u zemlji koja to promoviše. Nisam spreman na to”, rekao je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da su sve krize u BiH počele nametanjem i odlukama stranaca, te istakao da će Republika  Srpska osporiti sve nelegalne odluke koje je najavio da će donijeti Christian Schmidt.

“Nijednu krizu nisu izazvale odluke domaćih organa, parlamenata, vlada, a pogotovo ih nisu izazvale zajedničke odluke u vladama entiteta i u Parlamentarnoj skupštini”, istakao je Stevandić na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o aktuelnoj bezbjednosnoj i političkoj situaciji u svijetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku.

On je rekao da je Narodna skupština Republike Srpske u pravnom timu napravila spisak svih rezolucija Savjeta bezbjednosti UN kojima su imenovani drugi visoki predstavnici, kao i obavještenje o Schmidtu koji je prošao bez imenovanja i rezoluciju kojom nije imenovan, nego je odbačena u Vijeću sigurnosti.

“Na više od 1.600 adresa smo poslali ove dokumente. Dobili smo 50 odgovora koji su dovoljni da počnemo razne procese na mnogim mjestima, pa čak i u parlamentu Njemačke”, naglasio je Stevandić.

Stevandić je rekao da Republika Srpska i dalje vodi postupak u njemačkom parlamentu, najavljujući da će voditi postupak i u Strazburu.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je posebna sjednica na kojoj poslanici razmatraju aktuelnu bezbjednosnu i političku situaciju u svijetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku.

(TIP/Izvor: Srna/Foto: RTRS)

Komentar

Komentari su zatvoreni.