Dijetetičarka otkriva najbolju hranu za dobar i kvalitetan san

Ništa se ne može usporediti s dobrim noćnim odmorom, no mnogima kvalitetan san može biti nedostižan. Iako kvaliteta sna nije uvijek pod našom kontrolom, čimbenici kao što su način na koji organiziramo dan i kako se opuštamo noću mogu povećati naše šanse da spavamo dulje i kvalitetnije. Odabir prehrane također može utjecati na san.

Određena hrana sadrži melatonin i triptofan, hranjive tvari koje mogu pospješiti odmor i potencijalno nam pomoći da bolje spavamo. Dijetetičarka Anthea Levi otkrila je nekoliko takvih namirnica koje su odlične za dobar i kvalitetan san.

1. Kivi

Levi kaže da je kivi prirodno bogat serotoninom, moždanom kemikalijom koja potiče proizvodnju melatonina u mozgu.

“Jedno malo istraživanje provedeno na odraslim osobama s poremećajima spavanja pokazalo je da konzumacija dva kivija sat vremena prije spavanja dovodi do značajnog poboljšanja kvalitete sna”, rekla je dijetetičarka za Health.

2. Riba

Konzumacija nezasićenih omega-3 masti, koje se nalaze u masnoj ribi poput lososa, može poboljšati kvalitetu sna, tvrdi dijetetičarka, piše Index.hr.

“Opservacijska studija na 495 žena u dobi od 20 do 76 godina otkrila je da žene koje su izjavile da jedu manje nezasićenih masti, imaju značajno veću vjerojatnost da će imati lošu kvalitetu sna”, istaknula je.

Savjetuje da pokušamo jesti masnu ribu dva do tri puta tjedno. “Losos, sardine i atlantska ili pacifička skuša bogati su protuupalnim omega-3 masnoćama i vitaminom D, dvama nutrijentima koji su povezani s boljim snom”, dodala je.

3. Hrana bogata vlaknima

Obilna salata vjerojatno nas neće učiniti pospanima, ali bi mogla imati neizravan učinak na naš san. To je zato što je zdravlje crijevnog mikrobioma, koji se odnosi na trilijune bakterija unutar probavnog trakta, više puta povezano s kvalitetom sna, objašnjava Levi.

Hranjivi izvori vlakana uključuju:

  • Voće: maline, kupine, kruške, jabuke
  • Povrće: artičoke, brokula, slatki krumpir, zeleno lisnato povrće
  • Mahunarke: grah, slanutak, grašak, leća 
  • Orašasti plodovi: bademi, pistacije, kesteni
  • Sjemenke: chia sjemenke, mljevene sjemenke lana, sjemenke suncokreta
  • Cjelovite žitarice: zob, smeđa riža, kvinoja

“Nema brzog rješenja za dobar san. Međutim, ove namirnice sadrže hranjive tvari koje su pogodne za san, poput triptofana i melatonina. Uravnotežena prehrana, bogata nezasićenim mastima iz ribe i vlaknima iz voća, povrća i žitarica, također može pomoći u poboljšanju kvalitete sna”, zaključila je dijetetičarka.

(TIP/Foto: Pexels)