Posljednji ispraćaj velikanu: Abdulah Sidran ukopan u haremu Ferhadija džamije

Dženaza-namaz jednom od najistaknutijih predstavnika književne, pjesničke i scenarističke scene BiH Abdulahu Sidranu klanjana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Dženazu je imamio reisul-ulema Husein ef. Kavazović, a tevhid je proučen u Ferhadija džamiji.

Nakon dženaze tabut sa Sidranovim tijelom je kroz špalir napravljen od Gazi Husrev-begove džamije do džamije Ferhadija nošen s ruke na ruku do mjesta ukopa.

Brojni prijatelji , poznanici i prije svega poštovaci došli su da isprate  pjesnika za kojeg je književnik Zlatko Topčić na ranije održanoj komemoraciji kazao da je „otišao  glas po kojem nas prepoznaju; pjesnik koji je najpotpunije izrazio biće svoga naroda i duh svoga vremena; dokaz kosmičke pravde kako se veliki pjesnici mogu iznjedriti i u malim jezicima i malim narodima, možda najprije u njima“

Foto: N1/F.Z.

Abdulah Sidran rođen je 2. oktobra 1944. godine u Sarajevu, a nakon duge i teške bolesti preminuo je 23. marta u 80. godini života.

Scenarista je filmova “Sjećaš li se Dolly Bell?”, “Otac na službenom putu” Emira Kusturice, “Kuduz” Ademira Kenovića. Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Neka od njegovih književnih djela su: “Bolest od duše”, “Zdravo Bosno, stižem iz Sarajeva”, “Zašto tone Venecija”, “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce”, “Sarajevski tabut”, “Morija”, “Pjesme poslije rata”, “Otkup sirove kože“, Oranje mora“.

Vezano: Komemoracija Sidranu: Pjesnik čije su anegdote već dio urbane legende grada

Dobitnik je brojnih nagrada, kao što su: Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, 1979; Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, 1986; Nagrada Skender Kulenović, 2002;  Bosanski stećak – nagrada Društva pisaca BiH za životno djelo, 2004; Nagrada za slobodu govora i izražavanja Fondacije za slobodu govora i izražavanja, USA, 1993; Nagrada Slobode PEN centra Francuske, 1994; Premio letterario della Fondazione Laboratorio Mediterraneo 1996; Premio letterario dedicato a Umberto Saba, Trieste, 2005.

Filmske nagrade i priznanja su mu: Zlatna Arena, jugoslavenskog filmskog festivala u Puli za scenarij filma Sjećaš li se Doli Bel; Zlatna Arena, istog festivala, za scenarij filma Otac na službenom putu; Zlatna Arena, istog festivala, za scenarij filma Kuduz; Nagrada Vjekoslav Afrić, za doprinos jugoslavenskoj kinematografiji; Felix, nagrada Evropske filmske akademije, za film Kuduz; Kaciga celjskog viteza, za film Savršeni krug; Zlatni lav, filmskog festivala u Veneciji, za film Sjećaš li se Doli Bel; Zlatna palma, filmskog festivala u Kanu, za film Otac na službenom putu.

Nominacije za Oskara: Sjećaš li se Doli Bel, Otac na službenom putu, Atorzija; a bio je počasni doktor (Doctor honoris causa) Univerziteta za audiovizuelne umjetnosti Evropske filmske akademije ESRA Paris–Skopje–New York.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: F.Z./N1)