Firma Billa Gatesa ulazi u revolucionarni projekt, procurili detalji

Firma TerraPower, čiji je suosnivač američki poduzetnik i filantrop Bill Gates (68), uskoro će početi graditi nuklearne elektrane nove generacije u SAD-u.

Direktor komanije Chris Levesque tvrdi da će njegova firma započeti gradnju na lokaciji blizu termoelektrane na ugalj u Kemmereru (Wyoming, SAD) u junu, čak i ako do tada ne dobije dozvolu za gradnju od regulatora.

Planira se da firma pokrene nuklearnu elektranu 2030. godine, čime će omogućiti proizvodnju jeftinije, sigurnije i ekološki prihvatljivije energije. TerraPower prikupila je milijardu dolara od investitora.

Za hlađenje svojih reaktora koristit će tekući natrij umjesto vode, što ih čini jeftinijima za pogon. Većina početnog rada na lokaciji u Kemmereru bit će nevezana uz nuklearnu aktivnost, istaknuo je Levesque, naglašavajući prednosti korištenja tekućeg natrija kao hladila.

Dugo se planiralo

Gates je pomogao u osnivanju firma TerraPower 2006. godine i od tada je njen predsjednik. Kompanija je rekla da je njen cilj osigurati svijetu pristupačniju, sigurniju i ekološki prihvatljiviju vrstu nuklearne energije.

Očekuje se da će njihov natrijski reaktor koštati 4 milijarde dolara, a polovinu troškova će pokriti Ministarstvo energetike SAD-a. Iako su ruske i kineske državne firme već uspjele pokrenuti manje nuklearne reaktore, napredak u razvoju slične tehnologije u SAD-u posljednjih godina je zastao.

Otežavajući faktori uključuju visoke kamatne stope koje otežavaju pokretanje novih projekata i nedostupnost urana zbog geopolitičkih napetosti. Uprkos izazovima, TerraPower nastavlja agresivno raditi na ostvarivanju svog cilja pružanja čiste i pouzdane energije za budućnost.

Za čišći okoliš

Warren Buffet i Bill Gates odabrali su Wyoming za izgradnju naprednog nuklearnog reaktora još 2021. godine. Projekt, čiji je cilj smanjenje emisija ugljen dioksida, uključuje brzi reaktor hlađen natrijem snage 345 megavata, koji se može povećati na 500 MW tokom vršnih opterećenja.

Američko Ministarstvo energetike tada je dodijelilo 80 miliona dolara za demonstraciju tehnologije. Stručnjaci upozoravaju na veće rizike naprednih reaktora, ali ističu da bi oni mogli smanjiti ukupni nuklearni otpad.

Osim toga, izgradnja projekta mogla bi oživjeti rudarsku industriju urana u Wyomingu, prenio je portal Dnevno.hr.

(TIP/Foto: Arhiva/Agencija Anadolija)